A külügyminiszter készen áll a csatlakozásra

Vágólapra másolva!
Igor Luksic, Montenegró külügyminisztere a Külügyi és Külgazdasági Intézeten arról beszélt, hogy országa NATO-tagsága a régió stabilitásához járulhat hozzá.
Vágólapra másolva!

Montenegró 2016-ban ünnepli majd 10 éves függetlenségét, de ég mindig az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a NATO és az EU teljes jogú tagja legyen – mondta Igor Luksic. Montenegró külügyminisztere bízik benne, hogy hazája öt éven belül az unió tagja lesz. Szerinte az EU legnagyobb értéke, hogy a második világháborút követően a béke egyik alapja lett Nyugat-Európában. Szólt arról is hogy csatlakozási tárgyalások Podgorica számára is nehezek, köztük például a korrupció elleni küzdelem.

Komoly változások

A külügyminiszter elmondta, nem azért kívánnak csatlakozni a NATO-hoz mert valamelyik állammal konfliktusban lennének, hanem a térségbeli stabilitás fenntartása miatt. A mediterrán régiós együttműködés elmélyítése miatt is szükséges a csatlakozás, így például az illegális bevándorlás által teremtett új helyzetek közös kezelésének lehet az alapja a tagság. Luksic szerint a NATO-csatlakozás révén komoly átalakításokat tudnak végrehajtani az ország intézményeiben és hadseregében.

Nincs egység

Szólt arról is, hogy Montenegróban többen támogatják az EU, mint a NATO-csatlakozást, így el kell magyarázni, hogy az utóbbi miért is lenne jó az embereknek. Az ellenérzés egyik oka a NATO koszovói beavatkozása miatt alakult ki, amikor a társadalom egy része egyértelműen Szerbia mellett állt.

Míg az EU csatlakozásban teljes az egyetértés a parlamenti pártok között, addig a NATO csatlakozásban már nincsen ilyen összhang. Úgy látja, az európai kontinensnek vissza kell szereznie a versenyképességét, és ebben a közös munkában Montenegró is részt kíván venni, amely az ország számára is hasznos lesz.

Senkinek sem jó

Luksic szerint Montenegrónak a történelmi múltja alapján jó kapcsolata volt Oroszországban, például a 19. században is Moszkva garantálta az ország függetlenségét. A mostani konfliktus senkinek sem jó, így Montenegrónak sem, mivel a gazdaságát is megviseli a feszültség. Bízik benne, hogy a válság hamarosan éget ér és a tárgyalás lesz a meghatározó elem az ukrán-orosz viszonyban.

Formális meghívás

Szijjártó Péter délelőtt tárgyalt Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel. A magyar külügyminiszter kiemelte: a nyugat-balkáni országok közül Montenegró áll a legközelebb az EU- és a NATO-csatlakozáshoz, márpedig minél gyorsabban halad az ország euroatlanti intergációja, annál biztosabb a régió stabilitása.Hozzátette: Magyarország eddig is és a jövőben is támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

Szijjártó kijelentette: elengedhetetlen, hogy Montenegró még az idén formális meghívást kapjon a NATO-tagságra, nincs ok a késlekedésre. Az ország EU-csatlakozásáról pedig azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak fel kell gyorsítania a tárgyalásokat.

Luksic: Készen állnak

Igor Luksic hangsúlyozta: Magyarország jól ismeri a nyugat-balkán térséget, ezért is különösen hálásak, amiért támogatja Montenegró euroatlanti integrációját. A montenegrói külügyminiszter hangsúlyozta: országa készen áll a NATO-csatlakozásra, és ezért készek mindent megtenni.

Megemlítette, hogy reformokat hajtanak végre a jogbiztonság, a biztonságpolitika és a demokratikus intézményépítés területén. Az EU-csatlakozási tárgyalások sebességét szerénynek ítélte, de – mint mondta – a montenegrói társadalom elkötelezett az uniós tagság elérése mellett.