Fideszes exképviselő vette át az esztergomi városgazdálkodási céget

Orbán Viktor gyermekei társaságában koccint Sasvári Szilárddal, Bayer Zsolttal és Kövér Lászlóval a Fidesz 24. születésnapi rendezvényén, a Bibó István Szakkollégium egykori épületében
Vágólapra másolva!
Az esztergomi képviselő-testület leváltotta a városgazdálkodási feladatokat ellátó, önkormányzati tulajdonú Strigonium Zrt. vezérigazgatóját és a feladattal átmenetileg Sasvári Szilárdot bízta meg - tájékoztatott a polgármester.
Vágólapra másolva!

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) a rendkívüli, zárt ülésen meghozott döntésről közölte, az új vezető feladata az önkormányzat szándékával egyetértésben a társaság átvilágításának segítése és a gazdaságos működés kialakítása.

Átlátja a szervezetet

A vállalatcsoport új vezérigazgatóját átmeneti időszakra bízták meg. Sasvári Szilárd korábban dolgozott a Strigonium egyik leányvállalatánál és átlátja a szervezet működését. A végleges vezetőt pályázat útján választja ki az önkormányzat - tette hozzá a polgármester.

Likviditási gondok

A leváltott vezérigazgató, Hendrik Krisztina az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, azonban a szeretgom.hu portálon elérhető, január 31-én kelt vezetői beszámolója alapján a vállalatcsoport likviditási problémákkal küzd, mert a város félmilliárd forintot meghaladó összeggel tartozik a cégnek. A beszámoló szerint az önkormányzat miatt tisztázatlan a komáromi teherkikötő csaknem egymilliárd forintos fejlesztése. A beruházásra a Strigonium tulajdonában lévő Port Danube Kft. 761 millió forint uniós és állami támogatást nyert el, de a város eddig nem intézkedett az önerő biztosítására. Január 22-én a képviselő-testület zárt ülésén korlátozták az aláírási jogát, új kötelezettségvállalás és a vagyonnal való rendelkezés esetén az önkormányzat pénzügyi és jogi irodájának ellenjegyzésére van szükség - tájékoztatott akkor Hendrik Krisztina.

Orbán Viktor gyermekei társaságában koccint Sasvári Szilárddal, Bayer Zsolttal és Kövér Lászlóval a Fidesz 24. születésnapi rendezvényén, a Bibó István Szakkollégium egykori épületében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ki ő?

Sasvári Szilárd a Fidesz egyik alapító tagja, 1990-ben parlamenti képviselő lett. A Fidesz első oktatáspolitikai programjának egyik kidolgozója, és egy ideig a párt etikai bizottságának elnöke is volt. Az első Orbán-kormány idején a parlament kulturális bizottságának elnöke volt, 2002-ben már nem jutott be a parlamentbe, viszont tagja lett a köztévé kuratóriumának, majd a Fővárosi Közgyűlésben politizált 2006-ig. Később egy kisebb médiacégnél dolgozott, majd - mivel egykor hajózási szakközépiskolába járt - egy hajózási cég, az Esztergom-Mahart Kft. ügyvezető igazgatója lett.

További, egykor ismert fideszes politikusok sorsáról itt olvashat.