Putyin: Lesz olcsó gáz Magyarországon

Vlagyimir Putyin látogatása
Fotó: Dudás Szabolcs
Vlagyimir Putyin látogatása Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Rugalmasabbak lettek a magyar–orosz gázszerződés feltételei, de nem tudjuk pontosan, hogy Moszkva ezért mit kap cserébe. A két ország vezetőjének beszámolójából az viszont kiderült, hogy nagy az egyetértés Budapest és Moszkva között, miközben hazánk nem bontja az európai egységet.
Vágólapra másolva!

Ahogy az várható volt, elsősorban az idén lejáró hosszú távú gázszerződés megújítása volt a legfőbb téma Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor budapesti megbeszélésén. Az eleve késéssel kezdődött parlamenti egyeztetés után majd háromórás csúszással megtartott sajtótájékoztató legfontosabb putyini kijelentése minden bizonnyal az volt, hogy Magyarország számára biztosított lesz az olcsó energia.

Rugalmas feltételek, homályos ellentételezés

Ennek egyik sarokpontja, hogy – az 1996-ban megkötött szerződéssel ellentétben – Magyarországnak a jövőben nem kell kifizetnie a fel nem használt gáz árát (az elmúlt években ugyanis rendszeresen kevesebbet fogyasztottunk annál, mint amennyire szerződtünk), vagyis sokkal rugalmasabbak lettek a feltételek.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Hogy ezért az oroszok mit kapnak cserébe, az a tájékoztatón nem derült ki egyértelműen, a felek pusztán arra tettek utalást, hogy a Gazprom növeli a magyarországi tárolókapacitását, de – ellentétben azzal, amit sokan valószínűsítettek – a korábban államosított magyar gáztározók nem kerülnek orosz tulajdonba.

Már biztos a „török áramlat“

Szóba került az Oroszország által a közelmúltban – az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos kedvezőtlen döntése nyomán – leállított Déli Áramlat ügye is. Putyin ez ügyben világossá tette, hogy „török barátaikat“ – akiken keresztül a tervek szerint a gáz eljut Európáig – nem fogják meghazudtolni, vagyis csak az a kérdés, hogy Törökország nyugati határaitól kik és milyen útvonalon fogják az orosz gázt – Ukrajna megkerülésével – Európába szállítani. „Nem fogunk lemondani a törökökkel való együttműködésről, csak azért, mert Európa mást ajánl“ – tette világossá az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin nem hagyná cserben a törököket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ebben is benne akarunk lenni

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország ebben szeretne együttműködni, egyszerűbben fogalmazva továbbra is tranzitország szeretnénk maradni. „Léteznek olyan tervek Európában, amelyek azt gondolják, hogy Oroszország nélkül is lehetséges az energiapiac. (...) Ha valaki azt gondolja, hogy az oroszokkal való együttműködés nélkül lehetséges az európai energiabiztonság, az illúziókat kerget“ – fogalmazott a magyar miniszterelnök, majd tapasztalataira hagyatkozva közölte, hogy amiben eddig az oroszokkal megállapodott, azt ők mindig betartották.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A jelek szerint így van ez Pakssal is. Putyin ugyanis világossá tette, Moszkva biztosítani fogja a projekthez szükséges 12 milliárd euró 80 százalékát, a korábban megismert 30 éves futamidőre, „rendkívül kedvező feltételekkel“.

Nem bontjuk meg Európát

A két politikus tárgyalásán szóba került természetesen Ukrajna is. Az orosz elnök szerint fontos, hogy Ukrajna alkotmányreformot hajt majd végre a kelet-ukrajnai orosz kisebbség javára. Szavai szerint jelentősen csökkent a katonai aktivitás, de csak a nehézfegyverek kivonása után lehet tartós tűzszünet. „Érthető, ami most Debalcevónál történik (még mindig tartanak a harcok – a szerk.), és valószínű, hogy ott nem lesz egyhamar vége az összecsapásoknak“ – mondta Putyin, aki reméli, hogy Kijev nem fogja meggátolni az ukrán katonák fegyverletételét, ahogyan azt is, hogy a szeparatisták nem gátolják meg a „népköztársaságokból“ elmenekültek visszatérését.

Putyin és Áder Budapesten Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor ennek kapcsán közölte, hogy Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog, a békés rendezésről „tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell“. A minszki megállapodás szerinte jó kiinduló alap, majd azt mondta, Európa egységét nem kell félteni Magyarországtól, de fontos, hogy mindenki a békére törekedjen. Az is kiderült, hogy a tűzszünet kapcsán mindkét politikus inkább derűlátó.

Kötelező körök

A sajtótájékoztató elején a felek öt kétoldalú megállapodást írtak alá: a régióközi együttműködésről, a kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról, a felsőoktatás és az egészségügy terén folytatott együttműködésről, továbbá az atomenergia és a hozzá kapcsolódó területeken végzett képzési és oktatási feladatokról.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatójának szerkesztett változatát ide kattintva nézheti meg.

Fokozott biztonság, fedetlen keblek

A parlamenti programja előtt az orosz elnök előbb a Hősök terén, utána pedig a Fiumei úti sírkertben nemrég felújított, „a második világháborús és az '56-ban elesett orosz hősöknek“ emléket állító parcellában helyezett el koszorút. Az eleve több mint egyórás késéssel Budapestre érkező államfő biztonságára több száz – orosz és magyar – szakember ügyelt.

Rendőrségi helikopterek köröznek Budapest felett Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A megannyi budapesti útvonal mellett a Parlament környékét is hermetikusan lezárták, a hazai és a nemzetközi sajtó munkatársait az Országház északi bejárata közelében engedték be a sajtótájékoztatóra. Utóbbi helyszínen, délután fél 4 körül az ukrajnai illetőségű Femen nőjogi mozgalom egyik aktivistája – kolleginái szokásához híven lenge öltözékben – kiabált Putyin-ellenes jelszavakat, ám a rendőrség hamar közbeavatkozott.

A Femen-incidens Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Terrorelhárítási Központ röviddel este 11 óra után közölte, hogy feloldotta a Vlagyimir Putyin vezette orosz elnöki delegáció látogatásának idejére bevezetett biztonsági intézkedéseit. Nem sokkal később Vlagyimir Putyin gépe is felszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Az Origo percről percre követte a Putyin-látogatás eseményeit. Posztjainkat itt érheti el.