Megbénul Budapest Vlagyimir Putyin villámlátogatása miatt: a rendőrség négy fővárosi hidat, autópályák és főutak bevezető szakaszait zárja le időszakosan, elérhetetlen lesz a belváros, a Kossuth tér és a Budai Vár környéke is. Térképen mutatjuk, merre nem érdemes elindulni, amíg az orosz elnök koszorúzik és tárgyal.

Csak pár órát tölt Budapesten az orosz elnök, a főváros forgalmát és tömegközlekedését viszont szinte teljesen megbénítja Vlagyimir Putyin látogatása: a kisföldalatti nem jár reggel 10 óra és este fél 8 között, helyette pótló buszok szállítják az utasokat a Mexikói út és a Vörösmarty tér között – a 2-es metró pedig kihagyja a Kossuth teret, egészen este fél hétig.

Hajó sem jár

A biztonsági intézkedések nem csak a metrót, de a Kossuth teret megközelítő összes útvonalat érintik, beleértve a hajókat is, hiszen a D11-es hajó kedden nem köthet ki a téren. A 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Széchenyi István tér között jár. Pótlóbuszok váltják a 70-es, 78-as trolikat is, ezek a Kossuth Lajos tér helyett az Arany János utcai végállomásra terelve közlekednek.

Gyakorlatilag leáll Budapest közlekedése az orosz államfő látogatása miattForrás: AFP/Fred Dufour

Zárlat Pesten és Budán

Forgalomkorlátozás várható a Fiumei, a Thököly, az Andrássy és az Üllői úton, de a Károly körúton is. Elérhetetlen lesz a Belváros, a Szent István bazilika környéke, a Hősök tere és a budai Vár, ahol délután 4 óra és este fél 8 között korlátozzák a Sikló forgalmát, és időszakosan nem jár majd a 16-os busz sem.

Négy hídon is jöhet Putyin

A rendőrség 14 kerületben zár le ideiglenesen hidakat és utakat déltől este 9 óráig: az elnöki delegáció érkezése miatt forgalomkorlátozás várható a Rákóczi, az Erzsébet és a Margit hídon, valamint a Lánchídon is.

Szinte minen fővárosi bevezető utat és forgalmas csomópontot lezártak, készülve az orosz elnök érkezésére. A képre kattintva nagyobb méretű térképet láthatForrás: Police.hu

Leárják az M0-ás, az M3-as és az M5-ös fővárosi bevezető szakaszát, és a Népligettől a kezdve 4-es főút bevezető szakaszát is. Ferihegyet így alig lehet megközelíteni, a 200E busz terelőúton jár majd a reptér irányába. Időszakosan zárlat alá kerül az M0-ás, is a 6-os főút bevezető szakaszától, az orosz elnök konvoja így több útvonal közül választhat. Aktuális információkat a BKK és a rendőrség honlapján találhatnak a forgalomkorlátozásokról.

Koszorúz és tárgyal

Vlagyimir Putyin sok programot sűrített villámlátogatásába: mint az Index megtudta, várhatóan délután 2-kor érkezik, a reptérről egyenesen a Hősök terére megy, ahol koszorút helyez el, majd délután a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájában koszorúz majd. Orbán Viktorral ezután röviden tárgyal a Parlamentben - 16.45-kor már egyezményt írnak alá, 17 órakor pedig közös sajtótájékoztatót tartanak. Este fél 7-kor az orosz elnököt ezután Áder János köztársasági elnök fogadja a Sándor-palotában.

Ez az IL-76MD hozza majd Putyin páncélozott autójátForrás: Budapest Airport

Gáz, atom, diplomácia

Az orosz elnök látogatása kulcsfontosságú a hazai energiabiztonság szempontjából, mondta még a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin  az orosz-magyar gázszerződés meghosszabbításáról vagy megújításáról állapodik meg Orbán Viktorral, és tárgyalnak a paksi bővítés hátterérő is. Szintén téma lehet a találkozón, hogy magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

Akik nem kérnek Putyinból

Az orosz elnök látogatását ellenzéki demonstrációk előzték meg: hétfő este több százan vonultak végig a Keleti és a Nyugati pályaudvar között, demonstrálva a putyinista illiberális demokrácia ellen.

Több százan tüntettek Vlagyimir Putyin érkezése miatt Budapesten, február 16-ánFotó: Polyák Attila - Origo

Kedd hajnalban pedig egy kisebb lakás méretű molinó jelent meg a Lánchídon. Paks 2 – kösz, nem! – ezt üzenték a Párbeszéd Magyarországért aktivistái a Budapestre érkező Vlagyimir Putyinnak. Az orosz elnök konvoja ugyan várhatóan áthalad majd a hídon, de már nem láthatja a háromnyelvű - magyar, angol és orosz - feliratot.