Jogerősen egy év hét hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék kedden azt a férfit, aki 2012 márciusában telefonon azt jelezte, bombát helyezett el a Debreceni Járásbíróság épületében - közölte a törvényszék szóvivője.

Tatár Tímea elmondta: a törvényszék ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Hajdúszoboszlói Járásbíróságnak a közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt kiszabott ítéletét.

Többszörös visszaeső

L. Bátor Zsolt többszörös visszaesőként feltételes szabadságra nem bocsátható és két évig a közügyeket sem gyakorolhatja - rögzíti a jogerős bírósági ítélet.

L. Bátor Zsoltot 2011 szeptemberében csalás miatt jogerősen 5 hónap börtönbüntetésre ítélte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság. A férfi halasztást kért, így 2012 március 27-én kellett volna bevonulnia a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Aznap reggel a Debreceni Járásbíróságra ment, hogy újabb halasztást kérjen, ott azonban nem talált ügyintézőt, így felindult állapotban távozott az épületből. Beismerő vallomása szerint haza akart menni, de a buszmegállóban várakozva meglátott egy nyilvános telefonfülkét és új ötlete támadt.

Dögöljön meg a szomszéd tehene is

Úgy fogalmazott, hogy "keresztbe tesz az ott dolgozóknak, hogy az ő napjuk se legyen jobb". Felhívta a 105-ös telefonszámot és eltorzított hangon közölte, hogy bombát helyezett el a bíróságon.

Az ország egyik legnagyobb ügyfélforgalmú bíróságát a rendőrség azonnal kiürítette, 185 embernek kellett elhagynia a bíróságot, csaknem 30 tárgyalás elmaradt. Az épületet 9 bombakutató és egy kereső kutya vizsgálta át, de se robbanóanyagot, se robbanószert, se elhagyott idegen csomagot nem találtak.

L. Bátor Zsolt nem vonult be aznap a börtönbe, emiatt a Debreceni Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja azzal kereste meg a rendőrséget, hogy vezesse elő a vádlottat. A férfi másnap rendőri közreműködéssel börtönbe került.

Próbaidőn volt

A férfi egyébként próbaidő alatt követte el a bűncselekményt, jelenleg is több eljárás folyik ellene, így többszörös visszaesőként büntetése magasabb és feltételes szabadlábra sem bocsátható.

Kovács Péter tanácselnök a jogerős ítélet kihirdetésekor elmondta: a bíróságok ellen legtöbbször a büntetőeljárások érintettjei jelentenek be bombariadót, az új Btk. értelmében ezért - a korábbi 2 év helyett - akár 3 év szabadságvesztés is kiszabható.