Nem kérnek a katasztrófavédőkből a kéményseprők

Vágólapra másolva!
A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének múlt pénteki közgyűlése megerősítette, hogy továbbra is teljes mértékben elutasítják a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosításról szóló előterjesztést - közölte a szervezet.
Vágólapra másolva!

Hangsúlyozták, hogy szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen modellt vázol fel az előterjesztés. Az ipartestület továbbra is úgy látja, hogy a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe.

Nem értenek egyet a tervezettel Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Sok kéményseprőt veszíthetünk

A testület munkavállalói között készített anonim felmérés szerint a jelenlegi kéményseprő-állomány 75 százaléka hagyná el a pályát, ha a tervezett módosítások szerint a kéményellenőrzés átkerülne a katasztrófavédelemhez. Mindez azt jelenti, hogy a jelentős szakemberhiány miatt a közszolgáltatás biztonságos ellátása nem lesz garantált - fogalmaznak a közleményben.

Egyeztetésre törekednek

A szervezet elutasítja a Belügyminisztériumnak azt a tervezetét is, ami szerint a jelenleg 800 órás kéményseprő-képzést 300 órára csökkentenék. Az ipartestület álláspontja szerint beláthatatlan következménye lesz, ha a csökkentett idejű és tartalmú képzéssel átképzett, szakmai tapasztalattal nem rendelkező közmunkások fogják ellátni az egyik legfontosabb élet-, vagyon- és tűzvédelmi közszolgáltatást.

A testület továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenőrzés díjmentessé tételéről, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról egy megvalósítható, működőképes modell kidolgozása érdekében - hangsúlyozzák a közleményben.

Korábbi cikkünket a témában ide kattintva olvashatja.