Eddig három ukrajnai magyar áldozata és több sebesültje van az ukrajnai konfliktusnak, de ha nem sikerül betartani a tűszszünetet, ez a szám tovább is nőhet.  

Másfél éve Budapest, idén a lengyelországi Lódz volt a házigazdája a VIII.  Európa-Ukrajna Fórumnak, ahol 500 szakértő és politikus vitatta meg az ukrajnai helyzetet. Míg tavalyelőtt a társulási megállapodás volt a fő kérdés, most a második minszki megállapodás állt a középpontban.

Németh Zsolt szerint félő, hogy magyar áldozatok is lesznekFotó: Hirling Bálint - Origo

Aggasztó a részleges tűzszünet

Magyarország részéről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vett részt a konferencián. A politikus az Origónak elmondta: rendkívül örvendetes, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült tető alá hozni a megállapodást és ezért Angela Merkel kancellárt hatalmas elismerés illeti. A politikus ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy a tűzszünet csak részlegesen lépett életbe.

Félő, hogy magyar áldozatok lesznek

„Debalvece körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy ha nem jön létre a teljes tűzszünet, akkor kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak” – tette hozzá Németh Zsolt. 

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy Ukrajnát a magyar-lengyel együttműködés tárgyává kell tenni, nemrég ennek érdekében Balog Zoltán miniszter Lengyelországban járt. Lengyel kollégájával megállapodott arról is, hogy közösen nyújtanak humanitárius segítséget.

Oroszbarát szakadárok vonulnak DebalcevénélForrás: AFP/Vasily Maximov

 

Eddig három magyar halott

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a legújabb sorozás során behívott magyarokról nincsenek még pontos adatok, tudomása szerint jelenleg az ukrán hadműveletben több mint 80 magyar származású katona vesz részt, a konfliktusnak eddig három magyar halálos áldozata és több sebesültje van.