Nem Orbánt, hanem Ádert hívta meg Putyin

Putyin
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy mégsem áll kellemetlen döntés előtt a miniszterelnök amiatt, hogy elmenjen-e Moszkvába májusban a győzelem napi ünnepségre. Eddig úgy tűnt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktort hívta meg az orosz fővárosba, most inkább úgy tűnik, Áder János államfőt. A tolmács hibázhatott.
Vágólapra másolva!

Nem Orbán Viktort, hanem Áder János köztársasági elnököt hívta meg Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai győzelem napi ünnepségre – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke, hivatkozva Putyinnak az orosz elnöki hivatal honlapjára feltett angol nyelvű beszédére.

Putyin beszédének hivatalos leirata, amire Havasi Bertalan hivatkozott Forrás: Origo

Eszerint Putyin a következőket mondta a magyar kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján: "Today, I will also be meeting with the President of Hungary. I am ready to personally reiterate – and I plan to do it – the invitation to take part in celebrations marking the 70th anniversary of Victory in Moscow this May."

Ez a mondat szó szerint azt jelenti, hogy "Ma még a magyar köztársasági elnökkel is találkozom. Kész vagyok személyesen is megismételni – és ezt terveim szerint meg is teszem – meghívásomat a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre."

Az orosz elnök és a magyar kormányfő sajtótájékoztatója: félreértett szó? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ám a keddi sajtótájékoztatón a tolmács úgy fordította Putyin szavait, mintha a miniszterelnököt hívná meg Moszkvába. Ez az Origo alábbi videóján 12:36-nál hallható. Így értette Havasi Bertalan is, aki szerda délelőtt arra a kérdésünkre, hogy utazik-e Orbán Moszkvába, azt válaszolta: még nem döntötte el.

Ha igaz, hogy valóban nem Orbánt hívta meg a májusi győzelem napi ünnepségre Putyin, a kormányfő megkönnyebbülhet, hiszen délelőtt az Origónak nyilatkozó elemzők éppen arról beszéltek, milyen nehéz döntés előtt áll Orbán Viktor.

Ha elfogadja az orosz elnök meghívását a moszkvai győzelmi parádéra, akkor szembemegy korábbi önmagával, a nemzetközi bojkottal, és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor mellett találja magát, ha pedig visszautasítja, magára haragíthatja Oroszországot – magyarázták az elemzők.

Bonyolítja a helyzetet, hogy Orbán Viktor a Facebookjára feltöltött egy másik videót. A végén, amikor a Parlament lépcsőjén elbúcsúznak, Putyin megjegyzi, "mindig örömmel várjuk Moszkvában és bárhol". A tolmács fordítja, Orbán pedig azt válaszolja: "Sok szerencsét kívánok, és megyek is majd, köszönöm."