Orbán Viktor nem akar új hidegháborút Moszkvával. Európának az az érdeke, hogy békét kössön Oroszországgal. A miniszterelnök szerint az illiberális államok sikeresek, elutasítja azt a nyugati reflexet, mely saját nézőpontjából, értékalapon választ politikai rendszerek közt.

"Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen" - ezzel a címmel jelent meg interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel a Kommerszant orosz napilapban. A terjedelmes interjúban Orbán Viktor kijelentette, amíg Németország kiáll az Oroszország elleni büntetőintézkedések mellett, aligha változik a helyzet, függetlenül attól, hogy Magyarország ezzel egyetért-e vagy sem. 

Sikeres illiberális államok

A lap kérdésére, miszerint Törökország- vagy Oroszország-típusú illiberális állam kiépítésére törekszik-e, a kormányfő kifejtette, hogy "Törökország nagyon sikeres állam, és Oroszország is rendkívül sikeresen fejlődött az ukrán válságig, amely rossz hatást gyakorolt az orosz gazdaságra". "Nem értek egyet azokkal a nyugati reflexekkel, hogy át kell nevelni és nem kell elfogadni azokat, akik sikeresebbek nálunk, csak azért, mert a nyugati nézőpont szerint politikai rendszerük kevesebb értéket hordoz magában" - mondta. 

Legalább a politikai kapcsolatokat

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország az Oroszország elleni uniós büntetőintézkedéseket és az orosz válaszlépéseket is megszenvedi, ezért a magyar vezetés arra törekszik, hogy legalább a politikai kapcsolatokat mentse.

Legalább a politikai kapcsolatokat meg kell menteniFotó: Dudás Szabolcs - Origo

 

Békét kell kötni Moszkvával

A lap felvetette: Moszkvában elterjedt vélemény szerint az EU soraiban "szakadás történt az Oroszországgal kapcsolatos lehető legkeményebb álláspontot képviselők és azok között, akik megpróbálnak velük szembehelyezkedni". Orbán Viktor úgy vélte, a helyzet ennél is rosszabb, ugyanis "vannak olyanok, akik szerint Oroszországot el kell zárni az Európával meglévő gazdasági kapcsolatoktól", és "az európai egység, valamint Oroszország között kell választani"(...) "Mi azonban azon gondolkozunk, hogyan lehetne a legjobb módon rendezni az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait" - mondta.

Oroszország nem fenyegetés

A hat kelet-európai országban tervezett NATO parancsnoksági központ létesítéséről a kormányfő kijelentette: "nincs szükség a magyar biztonságpolitikában különösebb lépésekre", mert Oroszország nem jelent fenyegetést Magyarországra, amely NATO-tagként a szervezetnek mindig is jó és hűséges szövetségese volt és marad. Hozzátette: "a NATO szabad országok szabad egyesülése, és ezen keretek között nem szándékozunk arról a jogunkról lemondani, hogy magunk hozzuk meg a döntéseket".