A Fidesz magyarázkodik, az ellenzék boldog

Némedi Lajos, Veszprém
Veszprém, 2015. február 22. Némedi Lajos, a Fidesz-KDNP jelöltje leadja szavazatát az időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, a Táncsics Mihály Szakközépiskolában kialakitott szavazókörben 2015. február 22-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Le kell vonni a következtetéseket, hogy a jövőben ne történhessen hasonló eset – értékelte a veszprémi időközi választás eredményét Némedi Lajos, a Fidesz-KDNP vesztes jelöltje. Kész Zoltán, aki megnyerte a voksolást, és így megszüntette a kormánypárti kétharmadot úgy vélekedett: Veszprém a józan ész városa lesz. Az ellenzéki pártok közül az összes üdvözölte az eredményt.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok jelöltje, Némedi Lajos azzal indokolta vereségét, hogy ő a választókerület problémájával foglalkozott, és igyekezett távol tartani magát a többi párt által használt szélsőséges hangnemtől. A város alpolgármestere a Hír Televíziónak azt mondta: le kell vonni a következtetéseket, hogy a jövőben ne történhessen hasonló eset.

„Folytatjuk a munkát és a választók akaratát tiszteletben kell tartani. A választás eredményét el kell fogadni, és valóban keressük ennek az okait, hogy a következő időszakban ilyen ne fordulhasson elő” – mondta.

Némedi Lajos, a Fidesz-KDNP jelöltje vereséget szenvedett Forrás: MTI/Nagy Lajos

Navracsics Tibor, EU-biztos szerint választóknak igaza van, a következő napokban meg fogják vizsgálni az eredményt, de mint mondta, új stratégiát kell alkalmaznia a Fidesznek. Azt Navracsics hangsúlyozta, hogy nem ez az első alkalom, hogy veszítenek, ez történt 2006-ban is, de onnan is felálltak.

Kész a hatalom kritikusa lesz

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán (független) veszprémi sajtótájékoztatóján. A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól „a józan ész városa". „Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” – fogalmazott Kész Zoltán.

Simán győzött Kész Zoltán Forrás: MTI/Nagy Lajos

Tóbiás: Az MSZP képes együttműködni

Az MSZP gratulált Kész Zoltánnak, és közölték, hogy Újpest és Veszprém után Tapolcán folytatják Pad Ferenccel.

Új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás – jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap késő este. Tóbiás József a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét értékelve azt mondta, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. Hangsúlyozta: ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. „A magukba zárkózó pártok” vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson.

Tóbiás József örülhet az eredménynek Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A Fidesz bukott meg”

A Jobbik szerint a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az ellenzéki párt annak a véleményének is hangot adott, hogy a választás megmutatta, az embereknek elegük van a Fideszből.

A Jobbik a választást értékelve azt írta: „az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaival” szemben. Hangsúlyozták: a vasárnapi nappal megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig „a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába” – utaltak az újabb, április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választásra.

A Jobbik nem szerepelt kiemelkedően Fotó: Bielik István - Origo

Győzött az igazság?

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén. Szigetvári Viktor közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltán képviselő-jelöltségét, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából.

Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány „ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellenkampánya ellenére ma győzött az igazság” – vélekedett.

Előrehozott választást akar a PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért az ellenzéki párt előrehozott választás kiírását követeli. Kifejtetették: azzal, hogy Kész Zoltán megnyerte a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást, kezdetét vette „az orbáni kétharmad lebontása”.

Fodor lebontaná a Fidesz-többséget

A Magyar Liberális Párt szerint a parlamenti kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy Kész Zoltán győzelmével megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége.

Fodor Gábor lebontaná a fideszes többséget Forrás: MTI/Marjai János

Hozzátette, hogy ezzel „mérföldkőhöz érkezett" a Fidesz uralma Magyarországon. Azt a véleményét is hangsúlyozza, hogy vasárnap egyértelmű bizonyítást nyert, a demokratikus ellenzéki erők – legyenek azok pártok vagy civil szervezetek – összefogása sikert hozhat a Fidesszel szemben.