MSZP-s győzelmet vihet Tapolcára a veszprémi gyors

Tapolca 0603
Tapolcán is újra az urnákhoz kell járulni
Vágólapra másolva!
Abban az esetben, ha a veszprémi 1-es számú körzetben látható választói tendenciák ismétlődnek meg a veszprémi 3-as számú körzetben, akkor újabb mandátumot veszíthet a Fidesz. Az Origo számítása szerint a baloldal akár 3000 ezer szavazatot is ráverhet a kormánypártokra.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi veszprémi időközi voksolást a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte: Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választók 33,64 százaléka szavazott. A voksolással megszűnt a kormánypártok alkotmányozó kétharmados többsége, de az április 12-i tapolcai időközi voksoláson tovább apadhat a fideszes többség. A választást Lasztovicza Jenő (Fidesz–KDNP) halála miatt kell megtartani.

Veszprémben nem sok babér termett a Fidesznek Forrás: MTI/Nagy Lajos

2014-ben még könnyen nyert a Fidesz

2014 áprilisában a veszprémi 3-as számú körzetben Lasztovicza Jenő nyert 18 570 szavazattal. A második helyre Horváth József, a baloldali pártok jelöltje futott be 11 769 szavazattal, Dobó József, a Jobbik jelöltje 10 110 voksot kapott. Az LMP jelöltje kevesebb mint háromszázaléknyi voksot kapott, így még saját pártja országos átlagától is messze elmaradt.

A február 22-i veszprémi választáson alapvetően rendeződtek át a pártok közti erőviszonyok a tavaly áprilisi állapothoz képest. A baloldal hat százalékponttal növelte szavazóinak számát. (Az általuk támogatott, de függetlenként induló Kész Zoltán ennyivel több voksot gyűjtött be, mint az MSZP-s közös jelölt, Pál Béla 2014-ben.) A Fidesz–KDNP-re ellenben több mint 50 (pontosan 51,7) százalékkal, az LMP-re 48, míg a Jobbikra 40 százalékkal kevesebben voksoltak.

A veszprémi gyors

Persze ezek a tendenciák nem biztos, hogy a tapolcai körzetben is érvényesülnek, de érdemes megnézni, hogy hasonló szavazói viselkedés mellett milyen eredmény születethet április 12-én.

Az Origo az érdekesség kedvéért kiszámolta, milyen eredmény születne a tapolcai körzetben, ha a pártok, tömbök szavazatai ugyanúgy változnának az országgyűlési választásokhoz képest ott, mint Veszprémben. Kalkulációnk természetesen nem a leendő eredményt jósolja meg, inkább csak gondolatkísérletnek tekinthető.

A veszprémi modell szerint a baloldal 12 475 szavazatot kapna. (6 százalékkal javítottuk a 2014-es eredményt.) A Fidesz a veszprémi tendenciák mellett viszont csak 9602 szavazatot szerezne. (Ez a tavalyi eredmény 52 százalékkal csökkentett értéke.)

Ajkán nagyon erős a baloldal, ami sokat számíthat a körzetben Forrás: Origo

Tapolcán az MSZP indítja a legnagyobb esélyű ellenzéki jelöltet Pad Ferenc személyében. Őt a DK is támogatja. A kormánypártoknak még nincs hivatalos jelöltjük. A Párbeszéd Magyarországért civil jelöltet szeretne támogatni a tapolcai időközi választáson, mert szerintük csak így lehet legyőzni a kormánypártokat.

Ajka sokat hozhat az MSZP-nek

A baloldal esélyeit nagyban növelheti a tapolcai körzetben, hogy Ajka is a választókerülethez tartozik, ott az őszi önkormányzati választáson viszonylag simán győzött az MSZP. Persze egy parlamenti voksolást nem lehet összevetni egy helyhatóságival, de Ajka körülbelül egyharmados súllyal bír a választókerületben. Magában Tapolcán viszont a Jobbik erős, ők adják a polgármestert is.

Ha a tapolcai körzetben is veszít a Fidesz, és győz az MSZP, akkor a kormánypártoknak 131, az MSZP-nek 30, a Jobbiknak 23, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Ezenkívül pedig – Kész Zoltánnal együtt – 10 független honatya ül majd az Országgyűlésben.