Szabadultak a gyermekkínzással vádolt szülők

2015.02.24. 17:37

Csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek elsőfokon a bíróság azt a szigetszentmiklósi házaspárt, akiket korábban szexuális zaklatással, gyerekeik rendszeres kínzásával is vádoltak. A páros szabadlábra került, mivel kétéves büntetésüket már előzetesben letöltötték.

Nem állt meg a szexuális erőszak vádja a szigetszentmiklósi családdal szemben, akiknek ügye még bombaként robbant 2013 nyarán.

Mocsok és pedofília

A hatóságok nem adtak ki információt az ügyről, az ügyet megtaláló Blikk mégis a vádiratot idézte, ami szerint az apa és anya patkányokat, ürüléket etetett három gyermekével, pornófilmet néztek és rendszeresen fajtalankodtak is velük.

Két évet kaptak, de már korábban leülték a veszélyeztetés miatt elítélt szülőkForrás: MTI/Marjai János

Nem állt meg a zaklatás vádja

A Pest megyei Főügyészség folytatólagosan elkövetett szexuális erőszakkal és kiskorú veszélyeztetésével vádolta az apát és az anyát - fejenként összesen 20 év fegyházat is kaphattak volna, ha vádpontok beigazolódnak, de a Budapest Környéki Törvényszék keddi, első fokú ítéletében csak a veszélyeztetést látta bizonyítottnak.

Ez is bűn

Ez is súlyos bűntettnek minősül, hiszen a gyerekek minősíthetetlen állapotok között nőttek fel: penészes ételeket kaptak enni, nem fürdették őket, környezetük koszos volt, a szülők pedig keményen dolgoztatták is őket a háztartás körül.

A házaspárt a súlyos, magatartási problémákat okozó veszélyeztetés miatt két év börtönbüntetésre ítélték- mégis szabadulhattak, hiszen a büntetési tételt már korábban, előzetes letartóztatásban letöltötték.

Elhanyagolták, de nem molesztálták

A gyerekeket először egy munkahelyi-szervezeti pszichológus hallgatta meg. Ő beszélt aztán a sajtóban  elterjedt szexuális zaklatásról is, pedig nem volt kompetenciája ennek megítélésére - mondta el az Origónak Koszta János, a törvényszék szóvivője.

Hozzátette, a Budapest Környéki Trövényszék később mentálhigiénés-klinikai pszichológust, majd egy egész szakértői csoportot is felkért a gyerekek vizsgálatára, és nem találták jelét szexuális erőszaknak, zaklatásnak, ahogy rendszeres veréseknek sem. Abban ugyanakkor a szakértők is egyetértettek, hogy az elhanyagoló, esetenként bántalmazó szülői hozzáállás viszont komoly, és nehezen gyógyuló lelki sebeket okozott a gyerekeknél.

A szigetszentmiklósi házaspár férfi tagja. A gyerekeket nyomorban, penészes ételeken tartották, nem is fürdették őketForrás: MTI/Marjai János

Többen is mulasztottak

A gyerekek veszélyeztetése már a kétezres évek elejétől fennállt (a legidősebb fiú 2000-ben született). Az ügyből mégis csak az után lett országos botrány, hogy a három gyerek 2012-ben nevelőszülőkhöz került. Az elítélt párnak további négy gyereke született, őket is az idősebb testvéreket nevelő család fogadta be.

A késlekedés miatt felmerült a hatóságok és gyermekvédelmi szervek felelőssége is. Az alapvető jogok biztosa megállapította, a szakemberek sem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a gyerekeket, az illetékes szervezetek között pedig nem volt érdemi együttműködés.

Székely László arra is kitért, hogy gyerekekkel kapcsolatban álló, védelmükre hivatott és köteles szervek és hatóságok(már 2005 májusában elrendelték ugyan a gyerekek védelembe vételét, ám valódi segítséget nem nyújtottak nekik.

A Pest megyei Főügyészség fellebbezett, fegyházbüntetést  szabnának ki a szigetszentmiklósi párraForrás: MTI/Marjai János

Navracsics közbelép

A sajtó szintén gyermekvédelmi ellátó rendszer passzivitásáról, tehetetlenségéről, sőt, hárításáról írt. Az ügyben végül Navracsics Tibor akkori igazságügyi és közigazgatási miniszter lépett: a Pest megyei Kormányhivatal vizsgálatának végén fegyelmi eljárás indult a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője ellen, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentettek.

Zárt ajtók mögött

A téma érzékenysége, az áldozatok jogainak védelme miatt a szigetszentmiklósi házaspár ügyét végig zárt ajtók mögött tárgyalta a Budapest Környéki Törvényszék, csak az elsőfokú ítélethirdetést tették nyilvánossá. Az ítélettel kapcsolatban a Pest megyei Főügyészség fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbezett.