Vágólapra másolva!
Felvetheti a hivatali visszaélés gyanúját, hogy a hátrányos helyzetű fiataloknak meghirdetett, államilag támogatott nyári diákmunka programban több településen az önkormányzati képviselők, köztisztviselők rokonai kaptak munkát, míg a roma fiatalok nem, vagy csak rosszabb körülmények között.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészségen tett bejelentést a feljelentéseiről ismert Tényi István hivatali visszaélés gyanújával amiatt, hogy az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes is szabálytalanságokat tárt fel az államilag támogatott nyári diákmunka programban.

A cél jó, de panaszok vannak

A program részeként helyi önkormányzatoknak felkínálták, hogy az állam támogatást ad a diákok foglalkoztatására a nyári szünidőben. Székely László az alapvető jogok biztosa és Sándor Erzsébet a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes tavaly tavasszal közös jelentésükben a célt támogatandónak nevezték, de panaszokról is beszámoltak.

A panaszok szerint a képviselők rokonai a jobb, irodai munkát kapták Forrás: Thinkstock

Ezeket a biztos és helyettese kivizsgálta és megállapította, hogy volt olyan település, ahol a programban szinte kizárólag az önkormányzati képviselőkkel, köztisztviselőkkel hozzátartozói viszonyban lévő diákokat alkalmazták. Ennek alapján felmerült az egyenlő bánásmód megsértése, valamint a diákok nemzetiségi származás alapján történő diszkriminációjának a gyanúja.

Akiknek jutott, és akiknek nem

Az ügyészséghez küldött bejelentésében Tényi István az ombudsmani jelentésben is ismertetett két panaszt emelte ki. Az egyik panasz a fideszes vezetésű Tarnalelesz önkormányzatára érkezett, ahol az egyik fiatalnak a polgármester megígérte, hogy részt vehet a programban, ám a munkakezdés előtt kiderült, hogy mégsem, mert az önkormányzat rendkívüli testületi ülésén úgy döntött, mégsem rászoruló.

A másik panasz a független vezetésű baksi önkormányzatra érkezett, ahol szintén azokat a diákokat alkalmazta a polgármesteri hivatal, akik rokonságban álltak az önkormányzati képviselőkkel, illetve a hivatal köztisztviselőivel. A panaszos szerint a roma középiskolásokat kizárták a diákmunkaprogramból. Utóbbi diszkrimináció a jelentés szerint egyértelműen nem igazolható, de nem is zárható ki.

Tényi sorozatban jelent fel- és be

Tényiről érdemes tudni, hogy ő volt az, aki még pénteken rendőrségi védelmet kért Simicska részére, amiért a vállalkozó a Hir24.hu-nak azt állította, hogy veszélyben lehet az élete. A rendőrség nem biztosított azonban védelmet a médiavállalkozónak, mert bejelentésre nem szokták ezt elrendelni.

Tényi István egyébként a belvárosi Fidesz tagja, és többek között feljelentette a netadós és a NAV elleni tüntetéseket szervező Facebook-csoportokat, mert szerinte felmerült a csalás gyanúja.