Kevesebb pénz jut a közvilágításra Budapesten

Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzat és a Budapesti Elektromos Művek fele-fele arányban tulajdonolt cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. támogatását az idei költségvetési tervezetben 7,4 milliárdról 6,4 milliárd forintra szállították le a városvezetők.
Vágólapra másolva!

A társaság üzleti tervében nem szerepel a jelenlegi emelt szintű szolgáltatásnak, illetve a közvilágítás idejének csökkentése, de fejlesztésekre az idén biztosan nem futja – mondta a Népszabadságnak Pap Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette: tavaly ebből építették ki a Margit-szigeti futókör világítását, kéttucatnyi műemlék kapott díszfényeket, a Rákóczi híd pedig új korszerű lámpatesteket.

A Rákóczi híd az új közvilágítás próbaüzeme alatt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A cégvezető közölte, az egymilliárd forintos elvonás két részből tevődik össze. A nagyobbikat - 720 milliót - a cég által fizetendő közműadó teszi ki, amit tavaly a főváros állt. A társaság ezt nem tudná kigazdálkodni. Az idén azonban vita támadt arról, hogy ki, mennyiben vegye ki ebből a részét. Az elvonás kisebb mértéke ugyanakkor a működést érinti.