Bíróságon a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügye

2015.02.26. 10:52

Megkezdődött a bírósági tárgyalás csütörtökön a 2013 áprilisában meghalt agárdi kisfiú ügyében. A másfél éves gyermek alig kapott enni és inni, gyakorlatilag éhen halt.

A vádirat ismertetésével kezdődött a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása a Székesfehérvári Törvényszéken. A szülők és nagyszülők védője kegyeleti okokból zárt tárgyalást kért, egy másik indítványában pedig az egész eljárás felfüggesztését kérte. Azt mondta azért, mert törvénytelen iratokkal, koholt vádak, hamis tanúvallomások alapján, hamis okiratok felhasználásával, törvénytelenül beszerzett bizonyítékokkal vádolják védenceit.

A bíróság mindkét kérést elutasította  

Az ügyész vádiratában a szülők és a nagyszülők, valamint az ötödrendű vádlott (természetgyógyász) cselekményét különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésnek minősítette, míg a hatodrendű vádlott (háziorvos) esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés a vád.

4,5 kiló volt

A kisfiú 2013 áprilisában halt meg Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Az orvosszakértői vélemény szerint krónikus alultápláltságban szenvedett, és gyakorlatilag éhen halt. Félévesen még hat kiló volt, a halálakor már csak négy és fél.

Jó körülmények között éltek

A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

Az Origo a gyermek halála után egy riportot készített a településen. Ezt itt olvashatja.