Orbán Viktortól vár választ a kitiltási ügyben a DK

2015.03.02. 14:00

Nyilatkozatra szólítja föl a Demokratikus Koalíció a közszféra vezetőit. Azt szeretnék tudni, a vezetésük alatt álló szervezeteknél van-e olyan ember, akit érint az Egyesült Államokból való kitiltás.

Vadai Ágnes, a DK politikusa emlékeztetett arra, hogy a sajtóban tavaly októberben jelentek meg azok a hírek, amelyek szerint hat "magas rangú kormányzati tisztviselőt" kitiltottak az Egyesült Államokból. Azóta annyit lehet tudni, hogy az adóhatóságot vezető Vida Ildikó szerepel a listán, a további érintetteket viszont homály fedi - tette hozzá az ellenzéki párt alelnöke. 


Vadai Ágnes, a DK alelnöke Gyurcsány Ferenc pártelnökkel
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Levélben kérdez Vadai

A képviselő közölte, írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, a miniszterelnök-helyetteshez, a miniszterekhez és a legfőbb ügyészhez. Emellett levelet küld az államfőnek, továbbá a jegybank, az MTVA, valamint az Állami Számvevőszék elnökének. Tőlük azt kéri, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozzanak arról, hogy szervezetüknél, azok háttérintézményeinél, gazdasági társaságainál vagy egyéb szerveinél szerepel-e bárki a kitiltási listán.

Öt hónapja robbant a hír

Az Origo korábban megírta, hogy október 6-án a magyar külügyi tárcát arról tájékoztatták, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének. Vida Ildikó, a Nemzeti Adóhivatal enöke is szerepelt a kitiltási listán. Vida Ildikó később beperelte Andre Goodfriend akkor hivatalban lévő amerikai ügyvivőt, aki a múlt hónapban váratlanul elhagyta Magyarországot, családi okokra hivatkozva.