A Fidesz továbbra is a szocialistákra keni a brókerbotrányt

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a szocialisták hiába próbálnak kétségbeesetten menekülni a „második szocialista brókerbotrány” felelőssége elől, nem tudnak. Az MSZP szerint pedig Áder János köztársasági elnök is aktív szerepet játszott a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttében. 
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint az államfő azért érintett a botrányban, mert 2013-ban nem írta alá a takarékszövetkezeti törvényt, hanem visszaküldte azt a parlamentnek.

Orbán Viktor és barátai

A szocialisták úgy vélik, a törvény elfogadásakor a fideszes többség a jogszabályban hagyott egy kiskaput, amivel „meg lehetett úszni” az állami rendszerbe való belépést. Erre akkor volt lehetőség, ha a törvény elfogadása előtt a takarékszövetkezet jelezte a bankká alakulási szándékát. Ez a rendes határidőre

– közölte az MSZP.

Hozzátették: a köztársaság elnök azonban megfontolásra visszaküldte a törvényt a parlamentnek, amivel lehetőség nyílt három takarékszövetkezet - a Buda-Cash érdekkörébe tartozó Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, a Buda Takarék Szövetkezeti Hitelintézet és a Dél-Dunántúli Takarék Szövetkezeti Hitelintézet - előtt arra, hogy beadják kérelmüket.

Áder János felelősségét firtatja az MSZP Forrás: MTI/Soós Lajos

A szocialisták közölték azt is, hogy a kérelmek egyébként valószínűleg nem feleltek meg a törvényi kritériumoknak, mert a hírek szerint a takarékszövetkezetek hatvan napot kaptak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől arra, hogy hiánypótlást nyújtsanak be, „azaz a papírokat utólag előállítsák”.

Harangozó Tamás kérdéseket intézett az államfőhöz Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ezért Harangozó Tamás szocialista politikus felszólította a köztársasági elnököt, hogy tisztázza a szerepét az ügyben. Kérdésként tette fel, hogyan fordulhatott elő, hogy az elnöki vétóval tevőlegesen is hozzájárult a bankcsoport létrejöttéhez. Azt is firtatta, hogy az államfő „kapott-e kérést vagy megbízást bárkitől”, hogy a törvényt küldje vissza.

Előkerült Gyurcsány és Bajnai is

A Fidesz az elhangzottakra reagálva azt közölte, hogy az MSZP korábban a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása ellen volt, most meg az a baja,hogy miért nem írta alá gyorsabban az államfő az erről szóló törvényt. „Harangozó Tamás ahelyett, hogy fűt-fát összehord, inkább a Jókai utcában lévő MSZP-székház előtt kérjen bocsánatot azoktól a megkárosított ügyfelektől, akiknek a megtakarításait úgy tudta eltüntetni a Buda-Cash, hogy azt a szocialista kormányok mindvégéig hagyták, sőt a brókercég embereit ültették be a Gyurcsány-Bajnai-kormányba” – fogalmazott a nagyobbik kormánypárt.

Százmilliárdokról beszélnek

A kormánypárt felvetette, hogy milyen küldetést teljesítettek ezek a brókerek a szocialisták idején és azt is firtatta, hogy hová tüntettek el százmilliárd forintot.

Mit tudott minderről a Bajnai-kormány kormánybiztosa, miniszteri kabinetfőnöke, aki korábban a brókercégnél dolgozott?” - kérdezi a Fidesz.

Elsőként Rogán Antal beszélt arról, hogy „a Kulcsár-ügy után itt az új szocialista brókerbotrány”. A frakcióvezető szavait ide kattintva olvashatja el. És ma írtunk arról, hogy a titkosszolgálat is érintett a Buda-Cash ügyben. Cikkünket ide kattintva éri el.