Gyáltól Pécsig tarol Orbán vejének cége

Orbán Ráhel, Tiborcz István
Vágólapra másolva!
Ezúttal Gyálra visz fényt a kormányfő vejének cége: az Elios Zrt. nemrég nyert 246 millió forint uniós pénzt a közvilágítás korszerűsítésére. Tiborcz István érdekeltsége ezrével telepít modern lámpatesteket az ország fideszes városaiba - nem ritkán milliárdos összegért. Az viszont kiderült, Szlovákiából nem az ő érdekeltsége nyeri a magyar tendereket.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti vezetésű Gyálon nyerte legújabb közvilágítás-korszerűsítési megbízását a kormányfő vejének cége. Tiborcz István érdekeltsége uniós forrásból cserélheti LED-lámpákra a régi fényforrásokat. Hatan is érdeklődtek a lehetőség iránt, végül ketten jelentkeztek, de a Tiborczéknál olcsóbb ajánlatot adó másik vállalkozás elcsúszott egy apróságon.

Nem volt olcsó, mégis nyert

A Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Zrt. mintegy bruttó 250 milliós megbízást nyert el közvilágítás korszerűsítésére Gyálon az önkormányzattól, méghozzá úgy, hogy nem is az övék volt a legolcsóbb ajánlat. A nettó 193 milliós árért cserébe 1956 lámpatestet cserélhetnek korszerű LED-re.

Az Elios egyik korábbi világítás-korszerűsítési munkája Hódmezővásárhelyen Forrás: Elios Zrt.

Az uniós támogatásból megvalósuló projekt iránt kezdetben még hatan is érdeklődtek, ám végül csak két cég, az Elios és a Mezei-Vill Kft. adott be ajánlatot. Utóbbi vállalkozás ugyan mintegy 30 millió forinttal alacsonyabb áron vállalta volna a helyi közvilágítás korszerűsítését, mégsem ő nyert.

Az Origo birtokába került jegyzőkönyvekből kiderült, hogy azért, mert a kedvezőbb ajánlatot tevő cég pályázati anyagából hiányzott néhány adat. Nem adták meg kamarai névjegyzéki számukat, és nem csatolták a biztosítékról szóló banki nyilatkozatot, és a hiánypótlási felhívásra sem reagáltak.

Siker Keszthelytől Pécsig

Nemcsak Gyálon, de több vidéki városban is sikeresen pályázott az Elios Zrt. önkormányzati tendereken. Csak az elmúlt egy hónapban három olyan találat is akad a Közbeszerzési Értesítőben, amely az Elios győzelméről ad hírt uniós pénzből megvalósuló világítás-korszerűsítési programokban.

Tiborcz István itt még leendő apósával, Orbán Viktorral Forrás: Facebook / Orbán Viktor


Zalaegerszegen 5865 LED-es világítótestet szerelhet fel Tiborcz István cége nettó 850,6 millióért, Keszthelyen 2629-et 318,4 millióért, de a legnagyobb fogás Pécs, ahol 7023 lámpatestet rendeltek nettó 894 millióért az Eliostól. Szentesen is pályáztak, de elvitte előlük más a 325 milliós beruházást.

Az Elios egyébként a honlapján is feltünteti a pécsi beruházást, és beszámol a budapesti Tüskecsarnok szintén általa végzett világítási munkáiról. A közvilágítási referenciák közt pedig a fenti városokon kívül felsorolja Hódmezővásárhelyt, Siófokot, Kecskemétet, Balatonfüredet, Hévízt és Tapolcát is.

A stadionokba is beszállt

A miniszterelnök vejének vállalkozása Dunaújvárosban most a stadionépítésbe is beszáll - mondta az Origónak a Párbeszéd Magyarországért (PM) önkormányzati képviselője. Szabó Zsolt két közbeszerzést említett, mindkettő a városi stadion egyes elemeinek felújításához kapcsolódik.

A megújult világítás a dunaújvárosi stadionban szintén Elios-munka Forrás: Elios Zrt.

Az Elios az egyik esetben tavaly nyáron, konzorciumban nyert el nettó 190 millió forintot a stadion "színes tévés közvetítésre alkalmas pályavilágításának megvalósítására". Egy idén februári döntés alapján pedig további 24,9 millió forintért szerelhetnek be a stadionba eredményjelző táblákat.

A PM politikusa összehasonlításképpen azt is kifejtette, hogy míg Dunaújváros a "miniszterelnök hobbija" miatt nemcsak a stadionra költött milliókat, hanem a helyi focicsapatot is 150 millióval támogatja, addig az önkormányzat évente csak 350 millió forintot költ szociális juttatásokra.

A szlovák szál nem talált

Eközben az is kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István szlovák cégeken keresztül viszont nem nyer magyarországi tendereket. Szerdán Juhász Péter, az Együtt alelnöke állította azt, hogy egy olyan szlovákiai cég nyert egy tavalyi magyar közbeszerzésen, amelynek több áttételen keresztül Tiborcz István is tulajdonosa.

Jogi lépéseket ígért Juhász Péter tévedése miatt a kormányfő veje Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ám Tiborcz közölte, hogy ez nem igaz. Nem az ő cége tulajdonos közvetve a szlovák társaságban, hanem fordítva. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai fejlesztésre kiírt félmilliárdos pályázat nyertese, a pozsonyi Asseco Central Europe a.s. a tulajdonosa a magyar Asseco Hungary Zrt.-nek. Utóbbiban már több áttételen keresztül valóban tulajdonos Martonyi János fia és Tiborcz István is.

Nyomoznak is a cég után

Eközben nemrég rendőrségi nyomozás indult az Elios Zrt. által elnyert több közbeszerzés ügyében. Az Index azt írta, a cég "visszaélésgyanús közbeszerzési győzelmei" miatt. Az LMP tavaly decemberben tett feljelentést, mert úgy vélték, győzelmeit lejtős pályán szerezte a cég: négy tender kiírásában közreműködött Tiborcz István üzlettársa, akinek ráadásul közben az Elios Zrt.-ben is érdekeltsége volt.

Az LMP tavaly decemberi feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az LMP-s Schiffer András akkor a feljelentést azzal indokolta, hogy az Elios 2014-ben összesen 2,9 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, ezekből 1,2 milliárd forint értékűt úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, amelynek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István tavaly visszavásárolta az Eliosban meglévő részesedését.

Jól járt a Tiborcz család

Az Origo még Orbán Ráhel és Tiborcz István házasságkötése előtt készített portrét a miniszterelnök leendő vejéről. Abból kiderült az is, hogy Tiborcz bátyja évekig politizált a Fideszben, bicskei képviselő és a Fejér megyei közgyűlés fideszes alelnöke is volt 2006 és 2010 között. A kormányváltás után a fejlesztési tárca energetikai tanácsadója lett, tavaly pedig már a NAV egyik főosztályát vezette.

Tiborcz István másik testvére, Eszter pedig akkor került a hírekbe, amikor Ángyán József volt fideszes képviselő és vidékfejlesztési államtitkár a Fejér megyei földpályázatokkal kapcsolatban nyilvánosan is emlegette a nevét.