Meghívása nélkül is követték a magyar kormány emberei Vera Jourovát múlt heti magyarországi látogatásán. 

A Lidové Noviny konzervatív cseh napilap szerint az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos Bag községben találkozott nem hivatalosan a Bagázs civil szervezet tagjaival, amikor az eset történt.

Vera Jourova nem hivatalosan találkozott a magyar civil szervezet képviselőivelForrás: AFP/John Thys

 

Odatolták a székeket

 „Szárazon közölték, hogy az emberi erőforrások minisztériumától vannak, és szó nélkül Jourová széke mellé tolták saját székeiket” – festette le a lap "Jourovát figyelték Orbán emberei" című írásában a jelenetet, amikor a tárca képviselői a bagi találkozón megjelentek. Jourová megjegyezte: a találkozó tényét a magyar hivatalokkal, még Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, Orbán Viktor bizalmasával sem közölte, "Balog emberei mégis megjelentek Bagon". 

A civilek érdekelték őket

A biztosnak meggyőződése, hogy "a négy ellenőrt" elsősorban nem az ő személye érdekelte, hanem az, hogy mit mondanak neki a civilek. Ez szerinte megfelel annak a trendnek, hogy az Orbán kormány egyre inkább megszorítja a civil társadalmat, és a külföldről finanszírozott civil szervezeteket Magyarország ellenségeinek tekinti - állítja Jourová. Éppen a magyar kormánynak a civil szervezetekre gyakorolt fokozódó nyomása volt Jourová magyarországi útjának egyik oka - mutat rá az újság. 

Brüsszel egyelőre kivár

Jourová Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság első alelnökével azért egyezett meg magyarországi munkalátogatásában, hogy a helyszínen tájékozódjék a problémákról.

"Brüsszel ugyanis foglalkozni fog azzal, hogy magyar szervek részéről ismételten megsértik az európai szabályokat és elveket" - szögezi le a lap. Brüsszel úgy véli, egyelőre elég figyelni a magyarországi helyzetet, mert az esetleges keményebb fellépés "kontraproduktív is lehet". Ugyanakkor "mérlegelés tárgya az is, nem lenne-e kontraproduktív Európa fennmaradása szempontjából, ha nem tenne semmit" - idézi a lap Jourovát.