Börtönt várna Orbán Buda-Cash-ügyben

Orbán Viktor Budapest, 2015. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Buda-Cash-brókerbotrányról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor szerint nem erősíti a jogállamiságba vetett bizalmat, hogy még senki csuklóján nem kattant a bilincs, és nem tudni, hová tűnt az emberek pénze. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Ki kell takarítani ezt az istállót

Ha tudjuk, hogy kik követték el a bűnt, miért sétálhatnak szabadlábon? - kérdezte a Buda-Cash-brókerbotránnyal kapcsolatban a Kossuth rádió reggeli műsorában a miniszterelnök. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást, kérdés azonban, erősíti-e az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, hogy még nem kattant a bilincs ebben az ügyben.

Sürgősen szét kell nézni a brókercégeknél Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor közölte, sürgősen körül kell nézni más brókercégeknél, "ki kell takarítani ezt az istállót". Mint mondta, tárgyalnak a Bankszövetséggel arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy ilyen esetek történjenek. Arra is kell választ találni, hova tűnt az emberek pénze.

Reklámadó, útdíj

A reklámadóval kapcsolatban a miniszterelnök hangsúlyozta, reklámadó lesz, de szakmai konzultációk folynak a 0 százalékos kulcsról is, amit Orbán Viktor komoly javaslatnak tart. Hangsúlyozta, senkivel sem áll a kormány háborúban, Brüsszel viszont erőteljes hangon követelt változtatásokat a szabályozással kapcsolatban.

Hamarosan meglesz a döntés az útdíjjal kapcsolatos kompenzációról Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Orbán szerint több tucat konzultáció és két hónap próbaüzem után üzemképes az ekáerrendszer. A cél az, hogy visszaszorítsák az áfacsalást. Az útdíjjal kapcsolatos kompenzációról a miniszterelnök azt mondta, hogy dolgoznak rajta, és hamarosan meglesz a döntés.

Nem a kilenc osztály a lényeg

Mindenképpen változtatni kell az általános iskolák képzési rendszerén Orbán Viktor szerint. Mint mondta, nem a kilenc osztály a lényeg. Szerinte az a probléma, hogy az általános iskolából tömegesen kerülnek ki olyan gyerekek, akik nincsenek felkészülve a középiskolára. Más országokban is az tapasztalható, hogy az általános iskolában töltött időt próbálják kitolni.

Sok belpolitikai harcra számít

A mostani négyéves ciklus az előzőhöz képest szerinte "sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal", amelyekbe "bele kell állni". A veszprémi időközi választási vereséget kommentálva Orbán Viktor úgy fogalmazott, a szavazók egy része nem elégedett velük, de azt most még nem tudják, miért nem. Valószínűnek tartja, hogy több egyeztetést, lassabb döntéseket várnak a választóik, akik vélhetően úgy látják, hogy nem harcolnak elég jól.

Kész Zoltán veszprémi győzelme azt jelzi, hogy a szavazók nem elégedettek a Fidesz-KDNP-vel, de még nem tudják, miért nem Forrás: MTI/Nagy Lajos

A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztésével kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, hogy e nélkül is menni fog a munka, ahol pedig hiányzik ez a többség, ott egyeztetnek az ellenzékkel.