Maradhatott a vesztegető belügyes

Juhász Imre; Eiselt György bizottsági ülés elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS főosztályvezető bizottsági ülés elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS főosztályvezető Budapest, 2012. szeptember 24.
Eiselt György, a Belügyminisztérium főosztályvezetője (b) és Juhász Imre, a Független Rendé
Budapest, 2012. szeptember 24. Eiselt György, a Belügyminisztérium főosztályvezetője (b) és Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke (b2) az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2012. szeptember 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Vesztegetéssel gyanúsították meg négy éve a Belügyminisztérium helyettes államtitkárát – Eiselt György le is mondott posztjáról, főosztályvezetőként mégis maradhatott a tárcánál, amíg betöltötte a nyugdíjkorhatárt. A volt belügyest hétfőn ítélték el.
Vágólapra másolva!

A hivatali vesztegetés gyanúja sem volt elég ahhoz, hogy Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium korábbi szabályozási és koordinációs helyettes államtitkárát eltávolítsák a minisztériumból.

A gyanú árnyéka

A magas rangú belügyes vezetőt 2011 júliusában gyanúsították meg vesztegetéssel. Eiselt György ezután felajánlotta lemondását, amit Pintér Sándor el is fogadott. A belügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, "A Belügyminisztériumnak az az érdeke, hogy a gyanú árnyéka se vetülhessen rá."

Pintér Sándor elfogadta a hivatali vesztegéssel gyanúsított helyettes államtitkár lemondását Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Máshol még jó lesz

Ennek ellenére Eiselt György maradhatott, igaz, más pozícióban: a gyanúsítás után még két évig vezette a tárca jogszabály-előkészítő és koordinációs főosztályát, amíg 2013. április 30-án el nem érte a nyugdíjkorhatárt. Szolgálati viszonyát csak ekkor szüntették meg, felmentéssel.

Tényleg vesztegetett

Eiselt Györgyöt Fővárosi Törvényszék 2015 március 2-án első fokon két év - négy esztendő próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte hétfőn folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért. A volt helyettes államtitkárral szemben 14,4 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek. A másodrendű vádlottat, az Eclipse Zrt. korábbi ügyvezetőjét, Deák Endrét egy év két hónap - három év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték.

Eiselt György 2012-ben, ekkor már a Belügyminisztérium főosztályvezetőjeként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Luxusautók, ingyen

Az ítélet szerint az Eclipse 2006 és 2009 között két nagy értékű gépkocsit adott ingyenes használatba Eiseltnek, aki akkoriban hivatalos személyként részt vett az Eclipse által közbeszerzéssel elnyert munkák tesztelésében.

A törvényszék szerint ezzel "sérült a hivatali személyek befolyástól mentes működésébe vetett bizalom" – írja a Magyar Nemzet.

Hogy történhetett meg?

Megkérdeztük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, Eiselt György miként maradhatott meggyanúsítása utánis főosztályvezetőként a tárcánál, és ez hogyan egyeztethető össze Pintér Sándornak az üggyel kapcsolatos kijelentésével. Írásban feltett kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.