Macsóbbak vagyunk, mint a Vatikán

Pope Francis chats with children at the end of his weekly general audience at St Peter's square on February 11, 2015 at the Vatican.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Emberségesebbé és befogadóbbá teszik a nők a társadalmat – üzente vasárnap, nőnapi köszöntőjében Ferenc pápa, aki megáldotta a gyengébbik nemet a római Szent Péter téren. A Vatikánban férfitöbbség van, de magyar parlament még a katolikus államnál is macsóbbnak számít.
Vágólapra másolva!

A nők nem csak életet adnak, de jobbá, emberségesebbé is teszik a társadalmat, képesek szívvel és gyengédséggel megérteni a másikat. Steril az a világ, amelyben kirekesztik őket - jelentette ki vasárnap, nőnapi köszöntőjében Ferenc pápa.

Egyre több a női dolgozó

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren megáldotta a női nemet, és külön köszönetet mondott az egyházi szolgálatot teljesítő asszonyoknak.

Ferenc pápa szerint a nők jobbá teszik a világot Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Vatikáni Rádió felmérése szerint az utóbbi tíz évben a háromezer embert foglalkoztató Vatikánvárosban az egyházi és laikus női alkalmazottak aránya 13 százalékról 19 százalékra emelkedett.

Férfias játékok

A magyar politikai élet ennél jóval férfiközpontúbb: helyi szinten 20 százalékos a női jelenlét aránya, de minél magasabbra nézünk, annál kevesebb női politikust találunk.

A Jobbik parlamenti frakciója. A nők itt is kisebbségben vannak Fotó: Bielik István - Origo

A 199 fős Parlamentben csak 19 képviselőnő dolgozik - ez 9,54 százalékos aránynak számít, amivel nemzetközi összehasonlításban Gambia, Elefántcsontpart, és Kiribati mellé kerülünk.