Simicska Lajos azt állítja, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A vállalkozó erről a Mandinernek beszélt. Azt mondta, már 22 éves korában biztosan tudta, hogy van dossziéja. A róla szóló aktát megpróbálta kikérni, de a rendszerváltáskor eltűnhetett, bár Simicska szerint Moszkvában még meglehet. Az Origónak nyilatkozó elemző szerint Simicska Lajos leszámolna Orbán Viktor és a Fidesz antikommunista mítoszával. 

Simicska Lajos a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy volt valaki a katonaságnál, aki odament hozzá magától, és elmondta. „Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad.” Simicska Lajos erre úgy válaszolt, hogy nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitalálják együtt, miket írjon. 

Simicska Lajos azt állítja, hogy Orbán Viktor kormányfő jelentett rólaFotó: Bielik István - Origo

Az újságíró ezután megkérdezte, hogy Orbán Viktor volt-e az illető. Simicska Lajos azt mondta, hogy igen. Elárulta azt is, hogy később, amikor találkozott vele, akkor Orbán Viktor azt mondta neki, hogy alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott. 

Sokáig hitt Orbánnak

Harminc éven át hittem abban, hogy Orbán Viktor nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, de most már kezdek elbizonytalanodni, látva mindazt, ami az oroszokkal történik, például a paksi bővítést – mondta Simicska Lajos az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Moszkvában minden megvan

A tévéműsorba betelefonáló üzletember elmondta azt is, hogy korábban látta a róla szóló jelentéseket. "Nem állítom, hogy ezek között ott volt Orbán Viktoré, ezt nem tudhatom. Mára viszont minden eltűnt, sem a levéltárban, sem az aktív anyagok között nem található a dossziém" – állította Simicska Lajos.

Simicska Lajos szerint az aktája eltűnt MagyarországrólFotó: Bielik István - Origo

Hozzátette, Moszkvában szerinte még meglehetnek a bizonyító erejű jelentések, ott minden anyagot megőriztek.

Innen már nincs visszaút

Egy harmincéves barátság ért véget Simicska Lajos kijelentésével, innen már nincs visszaút sem a személyes, sem a gazdasági kapcsolatok terén – mondta az Origónak Varga Áron politikai elemző, akit Simicska Lajos vasárnap esti nyilatkozatáról kérdeztünk.

A szakértő szerint a nagyvállalkozó le akarja rombolni a Fidesz és a kormányfő antikommunista mítoszát, amit Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén mondott beszéde alapozott  meg, és ami ma is él – bár az oroszokkal való barátkozás, az ügynökkérdés rendezetlensége is gyengítette a nimbuszt.

Pusztítani akar

"A nettó cél most a minél nagyobb pusztítás, és a dolog működik is, a nagyvállalkozó szavai ártanak Orbán Viktornak és a Fidesz renoméjának egyaránt" – vélte Varga Áron, hozzátéve, hogy Simicska Lajos valószínűleg már nem számol azzal, hogy valaha újraépítse a régi rendet, amikor ő jelentette a gazdasági erőt, a kormányfő pedig a politikait.

Harc a hatalomért

Az új terv most a harc és a tényleges győzelem az elemző szerint: az üzletember abban bízhat, hogy gazdasági erejére, kapcsolati hátterére támaszkodva térdre kényszerítheti az Orbán-kormányt, és megnyerheti a hatalomért folytatott háborút.

Totális médiaháború

Orbán Viktor újabban a nevét sem ejti ki Simicska Lajosnak, aki mintha a Fidesz új, mesebeli főellensége lenne.

Orbán Viktor nem mondja ki Simicska Lajos nevétForrás: MTI/Máthé Zoltán

A milliárdos vállalkozó nyíltan akkor került először összeütközésbe a kormányfővel, amikor meghirdették az új reklámadó tervét. Simicska Lajos ekkor totális médiaháborút ígért, de arra ő sem számított, hogy saját médiabirodalmának kulcsemberei kilépnek mögüle, szinte azonnal az összetűzés után. 

Szikszai Péter, a Hír TV médiaigazgatója február 6-án, lelkiismereti okokra hivatkozva a Simicska-médiabirodalom számos más vezetőjével együtt távozott. Erről bővebben ide kattintva olvashat. Egyes hírek szerint a "lelkiismereti okok" alatt azt kell érteni, hogy a lemondott médiavezetők nem voltak hajlandók a miniszterelnököt kritizáló műsorokat, híreket készíteni. 

"Mindenkit kibaszok!"

A vállalkozót ugyanakkor nem rázta meg embereinek távozása: Amíg én vagyok, minden van, és mindenkit kibaszok – mondta az Origónak. Majd az Indexnek azt mondta, hogy Orbán Viktor egy geci. Emiatt a Hír TV Célpont stábja is távozott. Azt mondták, "szerintünk Orbán nem geci". Akkor egy videót is közzétettek:

Aztán a Class FM vezérigazgatója is felmondott. Ahogy arról az Origo is beszámolt, Széles Gábor, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa a Facebook-oldalán ajánlott munkát azoknak a jobboldali újságíróknak, akik bizonytalannak érzik a jövőjüket.

Az elvek zavarják

A kirohanásai után kikapcsolódni, pontosabban szánkózni induló Simicska Lajos állítása szerint nem a reklámadóval elvesztett pénz, hanem az elvek zavarják, az, hogy kiszámíthatatlan kormányzati döntésekkel kell szembenéznie.

A témában korábbi, összefoglaló cikkünket, amiben Simicska Lajos "nagyon sokat gecizett", ide kattintva olvashatja el.