Az ellenzék nincs közös állásponton az Iszlám Állam elleni fellépésben

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártok nem egységesen ítélik meg Magyarország szerepvállalását az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban, a DK, az Együtt és a Magyar Liberális Párt támogatja, a Jobbik és az LMP viszont elutasítja. Az MSZP a parlament illetékes bizottságai elé vinné az ügyet.
Vágólapra másolva!

Az MSZP múlt kedden közölte: azt szeretnék, ha a kormányoldal a parlament illetékes bizottságai elé terjesztené az Iszlám Állam elleni magyar fellépésről szóló javaslatait. A párt javasolta, hogy a kormány terjessze a konkrét indítványait a parlament nemzetbiztonsági, honvédelmi és külügyi bizottsága elé.

Az ellenzék nincs közös állásponton az Iszlám Állam elleni fellépésben Forrás: Iszlám Állam

A katonai szerepvállalás mellett

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője vasárnap azt közölte, hogy pártja támogatja a magyar katonai részvételt az Iszlám Állam elleni fellépésben, de garanciákat vár a kormánytól, hogy képes kezelni a kockázatokat. Tudatta ugyanakkor, hogy a DK ezzel kapcsolatban nem akar egyeztetni a kormánnyal.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szombaton azt mondta: pártja szerint feltételekkel vállalható a magyar katonai részvétel az IÁ elleni fellépésben. A katonapolitikai kérdéseket meg kell vitatni, és ha megfelelőek a körülmények, akkor a párt támogatni fogja a javaslatot.

A Magyar Liberális Párt szombaton közölte, hogy álláspontjuk szerint Magyarországnak euroatlanti szövetségesként szerepet kell vállalnia az Iszlám Állam elleni fellépésben. Kiemelték: elkötelezettek az euroatlanti partnerség mellett, ezért támogatják a magyar részvételt a koalícióban.

Improtálná a terrorizmust

A Jobbik még február 27-én jelezte, hogy határozottan elutasítják a magyar katonai részvételt az Iszlám Állam elleni harcban. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes értékelése szerint egy ilyen lépés "ide importálná a terrorizmust", és beláthatatlan fenyegetésnek tenné ki Magyarországot.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője hétfőn úgy nyilatkozott, pártja nem támogatja a magyar katonai részvételt az Iszlám Állam elleni fellépésben. Szerinte Magyarországnak és az Európai Uniónak az Iszlám állam pénzügyi, technikai és emberi utánpótlásának felderítésével és elzárásával kellene küzdenie a terrorszervezet ellen.

Csatlakozás a koalícióhoz

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn közölte: a miniszter keddre hívta össze a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat, hogy a magyar szerepvállalásról tanácskozzanak. A tárcavezető hamarosan az Országgyűlés külügyi bizottságával és honvédelmi bizottsággal konzultál a témában.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a kétnapos rendkívüli nagyköveti értekezlet első napján kijelentette: ma a nyugati integráció leglátványosabb része a nyugati katonai koalíciókban való részvétel. Ezért fogják beterjeszteni a parlament elé azt a javaslatot, amelyben kezdeményezik, hogy Magyarország csatlakozzon a nyugati katonai koalícióhoz az Iszlám Állammal szembeni küzdelemben terjessze.