Felrobbantotta a Parlamentet Simicska Lajos ügynökvádja

Orbán Viktor xxx
Orbán támogatja az Iszlám Állam elleni katonai akciót
Vágólapra másolva!
Vasárnap este valószínűleg még egyik parlamenti képviselő sem számított arra, hogy Orbán Viktor esetleges ügynökmúltjáról kell nyilatkoznia, Simicska Lajos viszont alaposan felforgatta az Országgyűlés hétfői napirendjét. A Közgép-vezér kijelentéseit azonban még az ellenzéki képviselők is fenntartásokkal kezelik. 
Vágólapra másolva!

Hinni lehet Simicska Lajosnak, vagy nem? Ez a kérdés foglalkoztatta a parlamenti képviselőket az ülésteremben és a folyosókon is, miután a Közgép vezére vasárnap késő este a Mandinernek adott interjújában azzal állt elő, hogy Orbán a katonaságnál jelentett róla. A médiavállalkozó szerint már 22 éves korában tudta, hogy van dossziéja, az aktát később meg is próbálta kikérni, de a rendszerváltáskor eltűnhetett, bár „Moszkvában még meglehet”.

Simicska Lajos súlyos vádakkal illette Orbán Viktort Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csinn-bumm cirkusz

A vádak olyannyira súlyosak voltak, hogy még Orbán Viktor is reagált. Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium délelőtti nagyköveti értekezletén hermetikusan elzárták az újságíróktól, az autójába beszállva a Hír24 munkatársainak komolytalannak nevezte a vádakat.

„A személyes sértettség beszél Simicskából. Méltánytalan, hogy egyesek politikai csinn-bumm cirkusszá silányítják a magyar politikát” – mondta a magyar kormányfő.

Gyerekek és ellenzékiek

Az Országgyűlés tagjai mindenesetre élvezték a cirkuszt, az ellenzéki képviselők legalábbis biztosan.. Ha éppen nem sajtóteremben, akkor a folyosókon adták egymás után a nyilatkozatokat, az ülésteremből kisiető Hoffmann Rózsa alig fért el a felállított kameraállványoktól. A sors iróniája, hogy nemcsak az újságírók, hanem az általános iskolások is hemzsegtek a folyosókon, mivel ma kisgyermekeknek tartottak túrát az épületben, ahol egyedül kormánypárti képviselőből volt kevés a folyosókon.

Fodor Gábor kételkedik

Fenntartásokkal kezelik Simicska kijelentéseit az ellenzéki pártok is, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke pedig egyenesen úgy fogalmazott: nincs arról tudomása, hogy a miniszterelnököt beszervezték volna.

„Orbán Viktor politikáját számtalan kérdésben kritizálom, de nekem nincs arról személyes tapasztalatom, hogy ügynök lett volna” – nyilatkozta.

Fodor Gábor soha nem tapasztalta jelét, hogy a kormányfő ügynök lett volna Forrás: MTI/Marjai János

Az ellenzéki politikus azt is elmesélte, hogy – bár rengeteg anyag van róla, a lakását és a telefonját is lehallgatták – eddig nem kérte ki a róla szóló adatokat.

„Ez nagyon személyes dolog, talán majd egyszer megteszem, de még nem jutottam el odáig” – mondta.

Nekifutnak az ügynöktörvénynek

Az ellenzéki pártok a legtisztább megoldásnak azt látnák, ha a parlament 25 év után végre elfogadná az ügynökakták nyilvánosságáról szóló törvényt. Ennek érdekében szinte mindegyikük újra benyújtja korábbi törvényjavaslata tárgysorozatba vételét, az MSZP, a Jobbik és a DK pedig a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte.

A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt egyenesen azt szeretné, ha Orbán Viktor személyesen adna tájékoztatást „a sajtóban megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő esetleges nemzetbiztonsági kockázatról”.

Schiffer András kötelezné a kormányt, hogy kérje ki az aktákat Moszkvától Forrás: MTI/Illyés Tibor

Putyintól kellett volna kérni

A magyarországi ügynökakták nyilvánosságra hozatala mellett az LMP és az Együtt is határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kötelezné a magyar kormányt, hogy hivatalosan kérje Oroszországtól, tegye kutathatóvá az 1944 után keletkezett KGB-s aktákat.

„Ha valami értelme lett volna Vlagyimir Putyin látogatásának, akkor ez az” – fogalmazott Schiffer András.

Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor neki nem az a dolga, hogy elhiggye Simicska Lajos szavait.

Nem az a dolgunk, hogy elhiggyük

„Simicska Lajos nemcsak jó barátja volt Orbán Viktornak, hanem ő volt az, aki a legnagyobb hasznot húzta a második Fidesz-kormányból. Lehet, hogy ez csak egy politikai harc, vagy a bandaháború újabb felvonása, de ezek súlyos vádak nem akárkitől, amiket komolyan kell venni” – mondta Schiffer András.

A vádak súlyosságával egyetértett Szabó Szabolcs is, az Együtt politikusa azonban azt is hozzátette, hogy ha a politikusok alpári stílusban üzengetnek egymásnak, akkor a teljes politikai élet leamortizálódik.