Szembesítené Orbánt az ügynökváddal a nemzetbiztonsági bizottság

Orbán, Matolcsy, bankrendszer, sajtótájékoztató, 315
Orbán, Matolcsy, bankrendszer, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Az MSZP a nemzetbiztonsági bizottság előtt szembesítené a kormányfőt Simicska Lajos állításaival. A bizottság szocialista elnöke az Origónak azt mondta, a helyzetet tisztázni kell.
Vágólapra másolva!

Jelentett-e Orbán Viktor Simicska Lajosról, beszervezte-e az állambiztonság, magyarán igaz-e az ügynökvád, amit Simicska Lajos vágott a miniszterelnök fejéhez az Orbán-Simicska háború újabb fejezeteként. Ezekre a kérdésekre keresné a választ az MSZP az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Simicska 19-re lapot húzott

Simicska Lajos a Mandinernek adott interjúban állt elő azzal, hogy Orbán a katonaságnál jelentett róla. Azt mondta, már 22 éves korában tudta, hogy van dossziéja. A róla szóló aktát megpróbálta kikérni, de a rendszerváltáskor eltűnhetett, bár "Moszkvában még meglehet". Simicska azt is állította, hogy Orbán odament hozzá azzal:

Simicska Lajos már nem hisz Orbán Viktornak Fotó: Bielik István - Origo

Mindezt Simicska Lajos azzal egészítette ki vasárnap este az ATV-n: "Harminc éven át hittem abban, hogy Orbán Viktor nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, de most már kezdek elbizonytalanodni, látva mindazt, ami az oroszokkal történik, például a paksi bővítést". Arra utalt, hogy már a Mandinernek adott interjú után a Miniszterelnökség azzal reagált: Orbánt ugyan megpróbálták beszervezni, de sikertelenül.

Az MSZP tisztázná a helyzetet

Tóbiás József MSZP-elnök kezdeményezésére most az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálná Orbán múltját. erről Tóbiás már vasárnap este posztolt a Facebookon, mondván: "Magyarországot nem irányíthatja olyan Miniszterelnök, akit külföldről (jelen esetben Oroszországból) zsarolhatnak."

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt az Origónak megerősítette: foglalkozik a kérdéssel a szakbizottság. Azt mondta, Egyetért Tóbiás József pártelnökkel abban, hogy tisztázni kell a helyzetet. Hozzátette, bízik benne, hogy almegy az ülésre a miniszterelnök. Megjegyezte: az ülésnek egyelőre még nincs időpontja.

MSZP: Magyarország zsarolható?

A bizottság összehívását sürgette hétfőn az MSZP frakcióvezető-helyettese is. Lukács Zoltán közölte, ha igaz, amit Simicska Lajos állít, akkor felvetődik a kérdés: ma Magyarország szuverén ország-e, és zsarolható-e a miniszterelnök idegen hatalmak, jelen esetben Oroszország által.

Lukács Zoltán a parlamentben Fotó: Bielik István - Origo

Emlékeztetett, hogy az amerikai beutazási tilalom ügyében Orbán Viktor perindításra kötelezte a személyével szembeni állítások miatt Vida Ildikó NAV-elnököt. Szerinte most Orbánnak kötelessége pert indítani, és ha nem teszi ezt meg, akkor lehetséges, hogy "félnivalója van, hogy a perben mi derülne ki".

Egy barátság végének kezdete

Az Origónak nyilatkozó elemző szerint az ügynökvádnak beillő állítással egy harmincéves barátság ért véget. Simicska Lajos kijelentése után "innen már nincs visszaút sem a személyes, sem a gazdasági kapcsolatok terén" - mondta Varga Áron politikai elemző.

A szakértő szerint a nagyvállalkozó le akarja rombolni a Fidesz és a kormányfő antikommunista mítoszát, amit Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén mondott beszéde alapozott meg, és ami ma is él – bár az oroszokkal való barátkozás, az ügynökkérdés rendezetlensége is gyengítette a nimbuszt.