Nem is volt miniszteri biztos az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet botrányával összefüggésben nemrég vesztegetés gyanújával előzetesbe került egykori diplomata, Kiss Szilárd. Legalábbis az agrárminiszter ezt állítja. Korábban az MTI pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkáraként írt róla.

"Kiss Szilárd sem a Földművelésügyi Minisztériumban, sem pedig a - feladat- és hatáskör szerinti jogelőd - Vidékfejlesztési Minisztériumban nem töltött be miniszteri biztosi pozíciót, így semmilyen formában nem hagyhattam jóvá miniszteri biztosi kinevezését - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter.

Vesztegetéssel gyanúsítják

Fazekas Sándor az LMP-s Szél Bernadett írásbeli kérdésére válaszolt, melyben az ellenzéki képviselő a január közepén a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli pénzügyek miatt letartóztatott Kiss Szilárd egykori agrárdiplomata után érdeklődött.

A takarékszövetkezeti botrányban bukott ki a Kiss Szilárd elleni gyanúFotó: Origo

Kiss Szilárdot vesztegetéssel gyanúsítják és előzetes letartóztatásba is helyezték, mert a gyanú szerint rávett valakit, hogy a banki tartozását szerezze meg áron alul. „Ki írta alá, ki hagyta jóvá Kiss Szilárd kinevezését a nemzetbiztonsági kockázatok ismeretében?" - hangzott az LMP-s kérdés.

Senki nem veszi a nevére

"Tisztelt Képviselő Úr!" - kezdődött meglepő felütéssel a Szél Bernadettnek írt válasz, amelyben Fazekas Sándor közölte, hogy ő sosem nevezte ki Kisst, aki sosem volt miniszteri biztos. Korábban egyébként egyébként a másik valószínű tárca, a külügyi is azt közölte: "semmilyen jogviszonyban nem áll" velük.

Kiss Szilárd az MTI híradásában még miniszteri biztos volt tavaly májusbanForrás: Origo

 

A külügyi tárca válasza érthető, ám az agrárminisztériumé már kevéssé, hiszen a nemzeti hírügynökség is úgy hivatkozott tavaly májusban Kiss Szilárdra, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Az MTI a tárca Oroszországban dolgozó miniszteri biztosáról írt a moszkvai tudósításban.

Nem ő az első áltisztviselő

Nem Kiss Szilárd lenne az első olyan személy, aki miniszteri biztosnak adná ki magát, miközben nem az. Legutóbb az derült ki, hogy egy évig a sertésprogramért felelős miniszteri biztosként járta az országot a szekszárdi fideszes parlamenti képviselő, a trafikbotrányban is érintett Horváth István, pedig nem volt az.