200 millióból számolták fel a madárinfluenzát Békésben

Madárinfluenza Füzesgyarmaton
Madárinfluenza Füzesgyarmaton
Vágólapra másolva!
Összesen több mint 161 ezer kacsát öltek le a füzesgyarmati baromfitelepen kimutatott madárinfluenza-vírus miatt, a járvány felszámolása eddig mintegy 200 millió forintba került – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban az állategészségügyi szolgálat szakemberei meglátogattak minden baromfitartó gazdaságot. A madárinfluenza jeleit, megemelkedett elhullási arányt sehol nem tapasztaltak.

Szemle egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki Forrás: MTI/Rosta Tibor

Összesen öt nagylétszámú telepet, valamint 190 háztáji baromfitartó udvart találtak az állatorvosok. Utóbbiban - ami Hajdú-Bihar megyei területeket is magába foglal - négy nagylétszámú telep és 1922 háztáji udvar található.

A felszámolás befejeződött

A füzesgyarmati fertőzött állomány és a gazdaságok felszámolása február 28-án befejeződött. A telepek takarítása és fertőtlenítése március 4-én fejeződött be. Az ettől számított 21. napon az úgynevezett védőkörzeti, illetve a 30. napon a megfigyelési körzeti korlátozó intézkedéseket feloldják.

Fontos a megelőzés

A szaktárca hangsúlyozza: a járvány terjedésének megakadályozásában különös jelentősége van a megelőzésnek, az állattartók felelősségének, ezért javasolják valamennyi járványvédelmi intézkedés szigorú betartását, az állatok és a vadmadarak kapcsolatának megakadályozását.

Különös jelentősége van a megelőzésnek Forrás: MTI/Rosta Tibor

A füzesgyarmati baromfitelepen február végén mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Erről bővebben itt és itt olvashat. Az egyedekben kimutatott úgynevezett H5N8 szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna.