A Kárpátalján élő magyar családok megsegítéséről hozott határozatot a kormány. Egyéves programot indít a Katolikus Karitasszal karöltve, a célra 85 millió forintot különített el.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat rögzíti: "a kormány a határon túl élő magyarok iránt viselt felelősségéből adódóan fontosnak tartja a Kárpátalján élő magyar családok megsegítését".

Ennek érdekében a kormány arra kéri Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy március végéig kössön együttműködési megállapodást a Katolikus Karitásszal a Kárpátalján élő magyar családok megsegítésére indítandó egyéves program lebonyolítására. A fedezetre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek 85 millió forintos költségvetési támogatást kell biztosítania - olvasható a határozatban.

A Református Szeretetszolgálat ételt oszt a beregszászi idősek otthonábanForrás: MTI/Balázs Attila

A kormányhatározat értelmében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter feladata, hogy áttekintse: a határon átívelő programokon belül milyen lehetőségek állnak rendelkezésre Kárpátalján munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő programok indítására.

Az Origo Kárpátalján készült több részes riportját itt, itt, itt és itt olvashatják.