Elnézést kért Hagyótól a Nokia-dobozos vádló

Kép leírása: Hagyó Miklós, volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon, hagyó-per, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Nem volt se nokiás doboz, se pénz, se törvénytelenségek - állította a BKV-per tárgyalásán Balogh Zsolt. Ez azért érdekes, mert Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes jórészt az ő kenőpénzes vallomása alapján emeltek vádat.
Vágólapra másolva!

Csak azért mondott súlyosan terhelő dolgokat a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre nyomozati vallomásában, hogy ne tartóztassák le, mint a többieket. Erről Balogh Zsolt beszélt csütörtökön a Kecskeméti Törvényszéken, ahol 2012 óta folyik Hagyó és társai ellen büntetőeljárás.

A Nokia-doboz legendája

Balogh volt a Nokia-dobozos botrány kirobbantója - most a per negyedrendű vádlottja. Szerepe és korábbi vallomása azért fontos, mert a vádirat Hagyóra terhelő főbb állításai javarészt az ő nyomozati vallomásán alapulnak.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon Fotó: Origo

Így kapott szárnyra egyebek közt a Nokia-dobozos történet, miszerint Balogh állítólag két alkalommal juttatott kenőpénzt az akkori főpolgármester-helyettesnek.

Sorban visszavonták

A Hagyó elleni három vádpontból kettő Balogh ellentmondásos nyomozati vallomásán alapul. Az akkor, 2009-ben tett kijelentéseit Balogh már a per egy korábbi szakaszában, 2012 októberében sem vállalta, jogi nyelven nem tartotta fenn. A bíróság előtt hasonlóan tett a BKV másik korábbi vezérigazgatója, Antal Attila is, mondván: vallomását a nyomozók fenyegetésének hatására tette.

Bocsánatot is kért

A mostani tárgyaláson Balogh továbbra sem tartotta fenn korábbi vallomását, de ennél több történt - mondta az Origónak Hagyó védője, Kádár András.

Hagyóra terhelő vallomását nem tartotta fenn és bocsánatot kért Balogh Zsolt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az ügyvéd szerint ugyanis Balogh kimondta, Hagyó nem utasította őt törvénysértésre, ő maga sem követett el ilyet, és pénzt sem adott át Hagyónak - sem nokiás dobozban, sem máshogy. Sőt, korábbi „vádlója" bocsánatot kért Hagyótól.

Tarlós tanácsadója lett

Az Origo számolt be arról, hogy a férje nevén szerepel Tarlós István tanácsadóinak listáján havi bruttó 850 ezer forintos fizetéssel az a korábbi ügyész, aki a Hagyó-ügyben elérte a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását. Volt kémelhárítók és a BKV-ügyben érintett egykori rendőrök is kaptak állást a fővárosnál.