Elutasítják a röghöz kötést a szakorvosok

orvosok és a kézmosás, kórház, illusztráció
Vágólapra másolva!
Elutasítja a szakma a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételeit - mondta Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

Bélteczki János szerint abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik "rákfenéje" a hálapénz, ám jelenleg sajnos "ez tartja életben a rendszert", mivel a magyarországi orvosfizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön - - írta a Magyar Hírlap.

A jelenleginél is magasabb lehet az orvosok kivándorlási aránya Forrás: AFP/Michčle Constantini

"Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést - amelynek a sejthető mértéke nettó százezer forint körül lesz - több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem elvárható a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető" - hangsúlyozta.

Hatalmas sértettség

A "röghöz kötéssel" kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a tíz-húsz éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már "bőven ledolgozták a képzési idejüket". Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, "hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból",

Így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet.

Kivándorlás

Korábban az Origo is írt róla, hogy újabb orvosok hagyhatják el tömegesen az országot, mivel a brit egészségügyi szolgálat idén 3000 külföldi orvosnak adna munkát.

„Hat éve, naponta három orvos és két ápoló hagyta el Magyarországot” – idézi a Guardian Bélteczki Jánost.

Egy a Guardiannak nyilatkozó magyar orvos, Prinz Gyula szerint az elmúlt időszakban nemcsak fiatal orvosok, de idősebb, elismert doktorok is kimentek Angliába, akik számára semmilyen prémiumot nem kínált a magyar egészségügy.