Innen jönnek Orbán keményen dolgozó emberei

Orbán évértékel
Vágólapra másolva!
A keményen dolgozó emberek érdekében kíván politizálni a következő években a Fidesz–KDNP. Ez egyelőre csupán egy kommunikációs panel, hiszen a második Orbán-kormány idején nőttek a társadalmi különbségek, és rengetegen kerültek ki a szociális ellátásból. Politikai elemzők és szociológusok szerint gyakorlatilag lehetetlen meghatározni a keményen dolgozók kategóriáját, ráadásul a munkásosztály is megszűnt.
Vágólapra másolva!

A Buda-Cash-ügy esetében egyetlen keményen dolgozó ember sem veszítette el a betétjét – mondta Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője, aki ezzel gyakorlatilag felvette Orbán Viktor február 27-i évértékelő beszédének a fonalát. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, a következő éveknek a mindennap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk.

Orbán Viktor is kemény dolgozó emberekről beszélt Forrás: Polyák Attila - Origo

A kormánypártok „a keményen dolgozó emberek" kifejezéssel jól láthatóan egy újabb politikai hívó szót próbálnak teremteni. A kommunikációs offenzívába Kövér László is beleállt, aki egy tapolcai választási gyűlésen használta ezt a kifejezést, valamint a kormánypárt közleményeinek a döntő többségében is szerepel az előbb említett kifejezés.

Brit példa

A brit Konzervatív Párt 2013-as kongresszusa óta a kormánypárt egyik legfőbb szlogenje. „For hardworking people" (A keményen dolgozó emberekért) – hirdette a David Cameron által vezetett alakulat, és eddig úgy tűnik, hogy a pártnak bejött ez a retorikai fordulat.

A brit konzervatívoknak eddig bejött az új szlogen Forrás: Origo

2013 végén még közel 10 százalékpontos hátrányban voltak a Munkáspárttal szemben, míg mostanra – a május 7-ei választások kampányában – pár százalékponttal vezetnek legfőbb riválisukkal szemben. A konzervatívok talán a választási kampányra tekintettel a nyilvános megnyilvánulásaik többségében a keményen dolgozókra hivatkoznak, honlapjukon is gyakran futunk bele ebbe a kifejezésbe.

Új vízió

2014-ben a Fidesz–KDNP úgy nyerte meg a parlamenti választást, hogy nem nyújtott új víziót a választóknak, hanem a korábbi politika folytatását ígérte, azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem lesz elég a 2018-ig tartó ciklusra – mondta Boros Tamás az Origónak. A Policy Solutions vezetője szerint a kormánypártok most megpróbálnak egy hívó szót találni, hasonlóan az 1998–2002 közötti időszak "polgár" kifejezéséhez.

A 2014-es választáson nem adott új víziót a Fidesz Fotó: Origo

2010–14 között egyértelműen növekedtek a társadalmi különbségek, így a keményen dolgozó emberek középpontba helyezésével a Fidesz azt akarja üzenni, hogy próbál javítani a helyzetükön, hogy előrébb jussanak. Ebben a formában ez egy baloldali gondolat, hogy a dolgozók minél nagyobb része a középosztály szintjére emelkedjen – mondta a politikai elemző.

Érthető retorika?

A GfK Piackutató Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont még 2014-ben készített egy felmérést arról, hogy az emberek melyik osztályba sorolják magukat. 13 560 főt kérdeztek meg, ennek eredménye szerint a legnagyobb csoportokat a leszakadók (23 százalék), a sodródok (18 százalék), a kádári kisember (17 százalék) és a munkások (16,5 százalék) tették ki.

Még ma is sokan a munkásosztályba sorolják magukat Forrás: MTI/Tóth Gyula

Mindezek alapján Boros Tamás teljesen érthetőnek nevezte a kormánypártok mostani retorikáját, az eredményességét azonban egyelőre nem lehet értékelni, mivel a „keményen dolgozó emberek” kifejezést csak az elmúlt hetekben kezdték el használni. Ha valóban lesznek olyan kormányzati döntések, amelyek ezen társadalmi rétegek helyzetén próbálnak javítani, akkor lehet csak arra választ kapni, hogy sikerült-e új szavazókat szereznie a Fidesznek.

Új ellenfelek

Galló Béla szerint Orbán Viktor észrevétlenül megerősítette a munka világának filozófiáját is, hiszen a keményen dolgozás magától értetődően zárja ki a henyélőket, a segélyekre ácsingózó tétleneket. Más kérdés, hogy az idő előrehaladtával mire lesz ez elég. Ma már nemcsak a „baloldal” az ellenfele, de a roppant tanulékony Jobbik is. A sikert tényleg nem adják ingyen. Azért alighanem keményen meg kell dolgoznia – vélekedett a politológus.

Rogán Antal is sokat hivatkozik a keményen dolgozó emberekre Fotó: Polyák Attila - Origo

Instabilitás

Az utóbbi évtizedekben a fejlett világban is egyre nagyobb mértékben terjed az úgynevezett dolgozói szegénység – mondta Németh György az Origónak. A szociológus szerint míg korábban Nyugat-Európában úgynevezett kétharmados társadalmak voltak, a munkásosztály mint kategória megszűnt, mivel a túlnyomó többség a jómódban élő középosztály része volt.

A munkahely biztonsága jelentősen megingott, és egyes vélemények szerint úgynevezett 20-80-as társadalmak jönnek majd létre, ahol 20 százalék él nagyon jó viszonyok között, míg 80 százalék kisebb-nagyobb mértékben a nélkülözők között lesz. A szakember arra is emlékeztetett, hogy Zbiginew Brzezinski még 1995-ben beszélt arról egy előadásában, hogy a technikai fejlődés révén kevesebb munkahely lesz, ez jelentős társadalmi instabilitást hozhat magával.

Barack Obama elnök is komoly problémának tartja a dolgozói szegénységet Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Nincs megoldás?

Németh György szerint éppen emiatt kerültek a politika látószögébe a dolgozó emberek, így Magyarországon is, ahol például a minimálbéren lévők nagy tömege képtelen fenntartható egzisztenciát építeni. Barack Obama és David Cameron is többször beszélt arról a rétegről, amelynek tagjai bár sokat dolgoznak, mégsem képesek egyről a kettőre jutni. Ők is látják a problémát, de konkrét megoldásokkal egyelőre nem tudtak előállni.

Nincs mérés

Még nemzetközi szinten sincsen semmilyen konkrét mérés vagy elemzés arról, kik tartoznak bele a keményen dolgozók csoportjába – mondta Farkas Zsombor portálunk érdeklődésére. A szociológus szerint nem lehet lehatárolni ezt a réteget, mivel itt egy politikai kommunikációs fogásról van csupán szó. „Egyszerűen retorikailag vinni kell ezt a témát a kabinetnek.”

A kormány munkaalapú társadalmat szeretne Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szakember szerint egyébként a keményen dolgozók szóhasználata bele is illik a kormányzati filozófiába, így például a munkaalapú társadalom meghirdetésével is egyezik. Hasonlóan a szakképzés erősítése a gimnáziumi férőhelyek rovására is azt mutatja, hogy a kabinet inkább a kétkezi dolgozókra építené a politikáját.