Kiadják Lázár János külföldi útjainak részleteit

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki másodfokú, jogerős döntése szerint ki kell adni a fideszes politikus két 2013-as külföldi útjának egyes adatait.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábbi munkatársa közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, mivel korábban nem adott ki minden kért adatot a Miniszterelnökség Lázár János 2012. novemberi angliai, 2013. márciusi svájci és 2013. júliusi olaszországi két-, illetve háromnapos útjairól.

Időközben nyilvánosságra került, hogy Lázár János – akkor még államtitkár – és egy kísérője szállodaköltsége Angliában csaknem egymillió, a másik két helyen fél-félmillió forint volt. Lázár János utóbb ezeket az összegeket befizette az államkincstárnak.

A Miniszterelnökségnek 15 napja van

A felperes többek között azzal érvelt az eljárásban, hogy a kért adatok alapján ítélhető meg, pazarlóan működik-e az állam. Az alperes pedig arra hivatkozott, hogy az adatkérés túlságosan általános, valamint a kért adatok kiadása nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. A pert ezután kettébontották, mert az angliai úttal kapcsolatban minősített adatok is felmerültek. Az ítélet jogerős. A Miniszterelnökségnek az ítélet kézhezvétele után 15 napja van arra, hogy kiadja az adatokat.

A svájci és olaszországi út ügyében a Fővárosi Törvényszék tavaly májusi elsőfokú ítélete kimondta, hogy ki kell adni a szállodák nevét. Lényegében ezt a döntést hagyta helyben és emelte jogerőre a tábla csütörtökön.

Az Origo megkeresésére mindezt dr. Mohácsy Zsuzsanna is megerősítette. A Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese elmondta, a Miniszterelnökségnek nyilatkoznia kell majd arról is, hogy pontosan milyen államtitkári feladat végrehajtása érdekében volt szükség az utazásra.