Egy angol könyv ihlethette meg Áder Jánost Paks-ügyben

Vágólapra másolva!
Egy 1957 készült, klasszikus közgazdasági összefüggéseket humoros formában taglaló könyv ihlethette meg Áder Jánost Paks-ügyben. A köztársasági elnök úgy érvelt amikor aláírta a paksi bővítés titkosítását elfogadó törvényt, hogy "egy atomerőmű nem biciklitároló". C. Northcote Parkinson 1957-ben írta a Parkinson törvénye, avagy az érvényesülés iskolája című művet, amelyben egy bürokratikus tanács dönt egy atomerőműről és egy biciklitárolóról.
Vágólapra másolva!

C. Northcote Parkinson Parkinson törvénye címmel írt egy könyvében egy bicklitároló és egy atomerőmű példáján mutatja be, hogy egy bürokratikus vállalati tanács miért dönt könnyebben egy milliós, milliárdos beruházásról, mint egy néhány fontos biciklitárolóról.

Parkinson levezeti, hogy egy atomerőmű annyira óriási, drága és bonyolult, hogy az emberek egyszerűen nem értik meg. Ezért nem szólnak semmit és megnyugtatják magukat a feltételezéssel, hogy valaki más korábban már biztosan utánajárt a részleteknek. A biciklitárolóhoz azonban mindenkinek köze van. Értik mennyi pár font és azt is, hogy mire használják.

Áder János, amikor aláírta a paksi bővítés titkosításról szóló törvényt akkor a következőképpen indokolt: Egy atomerőmű nem biciklitároló, ezért terrorizmussal fenyegetett világunkban nemcsak indokolt, hanem egyenesen szükséges egy atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos adatok védelme, titkosítása.