Quaestor-ügy: hétfőn még lesz ETO-meccs

Windecker József (Győri ETO), Ronald Lamah (Ferencváros, FTC), foci
Budapest, 2015. március 7. Windecker József, az ETO (k) és Ronald Lamah, a Ferencváros játékosa (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójának Ferencváros - Győri ETO FC mérkőzésén a Groupama Arénában 2015. március 7-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Sokan aggódnak a Győri ETO focicsapatáért, amit a csődbe ment Quaestor Csoport tartott el. A klub pénteki közleménye nyugtatja a drukkereket.
Vágólapra másolva!

A Győri ETO FC tájékoztatta szurkolóit, szimpatizánsait, hogy a klub labdarúgócsapatai – az NB I-es, a női NB II-es, az NB III-as és valamennyi korosztályos együttes – pályára fognak lépni a hétvégi fordulóban, így a klub többek között megrendezi a március 16-ai, hétfői Győri ETO FC–Lombard Pápa OTP Bank Liga mérkőzést is.

„A jelenlegi körülmények között az elmúlt napokban nem tudtunk a nyilvánosság elé állni – és most sem tudunk még ennél több információval szolgálni” – közölte a klub.

„Játszani fogunk”

Természetesen foglalkoztunk a kialakult helyzettel az öltözőben, hiszen mindannyiunkat érinthet a probléma, mondta a Győri ETO honlapjának adott interjújában a csapat vezetőedzője, Miriuta László. Az egykori magyar válogatott középpályás a pénteki edzés után azt mondta, azt kéri a játékosoktól, hogy csinálják tovább azt a munkát, amit januárban közösen elkezdtek.

Miriuta László és csapata keményen dolgozik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mi arra készülünk, hogy játszani fogunk most is, jövő héten is, áprilisban is és májusban is, és így tovább, válaszolta a portálnak Miriuta. Az egykori győri játékos elmondta, hogy nem kívánják kommentálni a helyzetet. „Mindenki a feladatra koncentrál. Tudjuk a dolgunkat, nekünk csak a sporttal kell foglalkozni, és nem is kívánjuk kommentálni a helyzetet” – mondta a portálnak Miriuta.

Lépésről lépésre haladnak

„24 órával a történtek után korai lenne még arról beszélni, hogy milyen hatással lesz ez a fociklubra. Lépésről lépésre kell haladnunk” – mondta korábban az Origo megkeresésére, a Quaestor kommunikációs igazgatója, Bende Gyöngyi. A Győri ETO-t is hiába kerestük, a klub sem tud még konkrétumokkal szolgálni, hiszen „óráról órára változik a helyzet”.

A csőd

A Quaestor Csoport egyik tagja, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett, miután a társaság által kibocsátott kötvényeket egyszerre, nagy mennyiségben akarták visszaváltani a Buda-Cash-botrány miatt megijedt kisbefektetők, és erre nem állt rendelkezésre elegendő fedezet. A Quaestor egyes irodái előtt rengeteg sorban álló ügyfelet lehetett látni kedd délelőtt. Zsiday Viktor befektetési szakember a blogján azt írta, a kötvényállomány nagysága az 50 milliárd forintot is elérheti.

A Quaestor értékpapír-forgalmazó cég csődje a győri csapatot is nehéz helyzetbe hozta Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Tarsoly lemondott

Eközben a Magyar Nemzeti Bank részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, egy célvizsgálat során talált szabálytalanságokra hivatkozva. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pedig közölte, hogy azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Borkai Zsolt polgármestert március 11-én Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója, a Győri ETO FC tulajdonosa írásban arról tájékoztatta, hogy a kialakult helyzet miatt lemond díszpolgári címéről, amelyet 2013-ban kapott.

Segítség

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozó Főgáz Zrt. segíti azokat az egyetemes szolgáltatásban lévő ügyfeleit, akiknek a Buda-Cash Brókerház vagy a Quaestor Zrt. károsultjaként átmeneti nehézségeik adódnak a gázszámlák kifizetésében, és a kapcsolódó bankok jelenleg folyó hatósági vizsgálata miatt nem férnek hozzá bankszámlájukhoz.