Nem lehetett kérdezni Paks-ügyben a szóvivőtől

Paks atomerőmű
Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
Világos szabályok vannak Európában, amit mindenkinek be kell tartania – így reagált Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke arra, hogy az EU leállította a paksi bővítésről szóló megállapodást. Lázár János szerint az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházás. A kormányszóvivőtől nem lehetett kérdezni.
Vágólapra másolva!

Az emberek és az Európai Unió háta mögött nem lehet döntéseket hozni – mondta az Origónak Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke arról, hogy a Financial Times brit üzleti lap azt írta: leállította az Európai Unió az atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

Kapkodás

A szocialista országgyűlési képviselő szerint a kormány elkapkodta a beruházást, az erről szóló vitának csak 2020 körül kellett volna megindulnia, mivel az erőmű még hosszú évekig működőképes. Gőgös úgy fogalmazott, a Fidesz azért sietett a döntéssel, hogy a beruházásból még tudjon lopni, mert erre az ellenzéki politikus szerint 2018 után már nem lesz lehetősége. Világos szabályok vannak Európában, amit mindenkinek be kell tartani – tette hozzá Gőgös Zoltán.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint a kormány elhamarkodta a döntést Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az MSZP-n belüli atomvitáról a politikus azt mondta, egy demokratikus pártban természetes, hogy eltérő vélemények vannak, és azokat megbeszélik. Hozzátette, személyeskedés egyáltalán nem volt a viták során.

Egyeztetés

A paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között. Olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyagellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy „az oroszok is szállítsanak üzemanyagot” – erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Folyamatos egyeztetésről beszél Lázár János Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Lázár János azt mondta: az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházást, Magyarországnak - ahogyan egész Európának is - szüksége van az atomenergiára az olcsó áram miatt és a környezetszennyezés ellen.

Ezt az Európai Bizottság is érti, ezért járult hozzá az orosz-magyar megállapodáshoz, amelynek ugyanakkor több része van, az egyik például arról szól, ki és hogyan fog üzemanyagot szállítani az elkészülő atomerőműbe – fejtette ki Lázár János.

Mások is szállíthatnak

Szavai szerint utóbbival kapcsolatban intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között, van, ami az Euratomnak elfogadható, és van, amit vitat. Az ügynökség például szeretné – folytatta –, ha az erőműbe mások is szállíthatnának üzemanyagot, és hogy biztonságos legyen ez a szállítás.

Mások is szállíthatnak üzemanyagot Paksra Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter elmondta: kollégái a napokban is részletes egyeztetést folytattak az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Hozzátette, csütörtökön ő maga is egyeztetett az orosz tárgyalódelegációval. „Az Európai Bizottság, Oroszország és Magyarország számára elfogadható és megnyugtató megoldás készül” – jelentette ki.

Közölte: e megoldás biztosítani fogja egyrészt, hogy biztonságos és versenyképes legyen Magyarországnak az üzemanyagellátás, másrészt lehetővé teszi majd, hogy „az oroszok is szállítsanak üzemanyagot”.

„Nincs mit hozzátenni”

Az orosz atomenergia-ügyi ügynökség, a Roszatom azt közölte, a paksi atomerőmű bővítésének ügyében nincs mit hozzátennie a magyar kormány álláspontjához, amely szerint nincs szó arról, hogy az Európai Unió megtiltotta volna az orosz nukleáris fűtőanyag beszállítását Magyarországra.

A Roszatom építi a belojarszki BN-800 atomerőművet Forrás: AFP/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Az állami tulajdonú orosz cég szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva közölte, a szerződést, amelyet a paksi bővítésről kötöttek, Magyarország egyeztette az Európai Bizottsággal.

Nem lehetett kérdezni

Alig három perces sajtótájékoztatót tartott Kovács Zoltán a paksi bővítésről. A kormányszóvivő felolvasta a kormány nyilatkozatát, amelyben cáfolják az FT értesülését, kérdezni nem lehetett. A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Kovács Zoltán minősített adatokról beszélt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelezte, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, és így jelenleg nem áll módjukban további információval szolgálni.

Közölte: a kormányközi megállapodásokat követően a magyar meghatalmazott szervezet 2014. december 9-én 3 kivitelezési megállapodást kötött az orosz meghatalmazott szervezettel, a Roszatom egyik leányvállalatával. Az Európai Bizottság irányába minden szükséges előzetes értesítés ezekről a szerződésekről megtörtént azok aláírása előtt – mondta.

A szerződés alapján az Euratom mellett az Euratom ellátási ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó kivitelezési megállapodást, amivel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért – közölte.

Szél: Nem kufárkodhat a kormány

Életképtelennek és szükségtelennek tartja a paksi atomerőmű bővítési projektjét az LMP, az ellenzéki párt szerint a beruházás európai uniós kudarca a keleti nyitás politikájának kudarcát is jelenti. Szél Bernadett szerint a kormány ebben a helyzetben nem „kufárkodhat”, vagyis nem azon kell gondolkodnia, hogy a projekt átalakításával, új cégek beengedésével hogyan vigye véghez azt.

Fodor lemondana a beruházásról

A Magyar Liberális Párt álláspontja szerint a kormánynak le kell mondania az „egész elhibázott paksi bővítésről”. Fodor Gábor pártelnök azt mondta, ezzel az ország egy óriási politikai és gazdasági tehertől szabadulna meg.