A kormány leváltására buzdítottak Pécsen

Vágólapra másolva!
A kormány leváltására buzdítottak a Talpra Pécs! elnevezésű tüntetés szónokai a baranyai megyeszékhelyen. Juhász Péter, az Együtt alelnöke a civilek által a Facebook közösségi portálon szervezett demonstráción azt mondta: a kormány ellenzőinek nincs más dolga, mint alulról szerveződni és nem elhinni, hogy a hatalmon lévők megállíthatatlanok, legyőzhetetlenek. 
Vágólapra másolva!

"El lehet őket kergetni, és el is fogjuk, mert nem hagyjuk, hogy az országunkat elrabolják" - mondta Juhász Péter a Széchenyi téren összegyűlt mintegy ezerötszáz ember előtt. A demonstrálók közül többen nemzeti, európai uniós lobogót tartottak a magasba, de a tömegben feltűnt a Demokratikus Koalíció zászlója is. Voltak, akik "Jogállamot!", "És Orbán? - Az is Gucci!", és egyebek mellett a Pécs közelébe tervezett radioaktívhulladék-tárolóra utalva "Atomtemetőt a Mecsekbe, kösz, nem!" feliratú transzparensekkel érkeztek.

Közös vízió kell

Juhász Péter azt mondta: ki kell találni, milyen Magyarországot szeretnénk, a megoldást azonban nem csak egy párttól, hanem az összestől és magunktól várhatjuk. Összefogásra, szolidaritásra, együtt gondolkodásra, s olyan vízióra van szükség, amely egyaránt tetszik a konzervatívoknak, a liberálisoknak, a jobb- és baloldaliaknak is, mert Magyarország mindannyiunké - mondta.

Juhász Péter szavai szerint a mostani kormány a magyar történelem "legkorruptabb, legcinikusabb, kizárólag bűnözésre épülő undorító tákolmánya". "Nincs más, ami motiválná őket, kizárólag a pénzszerzés, nincsen semmilyen eszme, ami őket meghatná, nincsen semmi céljuk, csak hogy minél gazdagabbak legyenek, de nem fogjuk hagyni "- mondta.

Új Magyarországot építenének

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke arról szólt, hogy Magyarország bizonyos értelemben hasonló helyzetben van, mint 1989-ben volt, amikor tüntetéseken ezrek követeltek demokráciát. Úgy vélte: ma egy új, demokratikus Magyarország építésére van szükség, ahol kezet fognak az alkotmányos erények, azaz a szabadság és a honpolgári erény.

Magyarországon világviszonylatban is példaadó alkotmányos demokrácia jött létre 1989-1990-ben, és bár "a harmadik köztársaság elbukott, de nem az alkotmányos rendszere, hanem a züllöttsége miatt" - jelentette ki Majtényi László. Azt mondta: "ettől a züllöttségtől kellene végre megszabadulnunk, mert ha az elgyengülő Fidesz az elgyengülő baloldali pártokkal szövetségben meghosszabbítaná ezt az agóniát, abból (...) semmi jó nem sülhet ki".

Kormányozzon a nép!

Tamás Gáspár Miklós filozófus azt vetette fel, hogy "mielőtt a Fidesznél is rosszabb Jobbik-kormánynak adjuk át a hatalmat, a közöny, a félelem, a reménytelenség, a pesszimizmus arra késztet, hogy elforduljunk a közügyektől, és ne higgyünk a közjóban, a polgártársainkban", nem volna-e jobb, ha maga a nép venné át a kormányzást, és korrupt apparátusok helyett maga kormányozná Magyarországot.

"Azt hiszem, ennek az ideje elérkezett, és együtt meg kell találnunk azokat a formákat, amelyekben sikerül átalakítani az államunkat anélkül, hogy vér folyna, épületek roskadnának össze, kitörne a törvénytelenség, szegények és gazdagok vágnák egymás torkát" - fogalmazott. Hozzáfűzte: most még van egy kis idő. Tamás Gáspár Miklós hangoztatta, csak olyan kormány fogadható el, amely visszaállítja a szociális ellátórendszert, megváltoztatja az igazságtalan adórendszert és emeli a béreket.

Tiborc, a lámpagyújtó

A tüntetők felavatták Tiborc, a lámpagyújtó szobrát. A lámpaoszlophoz támasztott létrán mászó bábuval a szervezők arra utaltak, hogy tudomásuk szerint Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó vállalkozások végzik számos hazai település közvilágításának korszerűsítését.