Évi hétmilliárdba kerülhet a kéményseprés az államnak

Vágólapra másolva!
Évi 6,5-7 milliárd forintba kerül majd a katasztrófavédelemnek a kéményseprő szolgáltatás ellátása a Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint. 
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (Mokész) elnöke, Leikauf Tibor a Napi Gazdaság című lapnak elmondta: szerintük a katasztrófavédelem keretein belül létrehozandó kéményseprő-ipari szerv további pluszmilliárdokba fog kerülni az elején, mivel meg kell vásárolni a szükséges eszközöket, műszereket, gépjárműveket, informatikai rendszereket.

Párezer forintos megtakarítás

Az elnök szerint viszont az, hogy a rendszeres és kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás ingyenessé válik, a lakosságnak ezer-kétezer forintos megtakarítást jelent majd éves szinten.

A kormány múlt kedden nyújtotta be a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás.

Államosítanák a kéményseprést Forrás: FŐKÉTÜSZ

Csak parlamenti kétharmaddal lehet államosítani a kéményseprést. A jelenlegi szabályozás szerint a törvény elfogadásához nem az összes, hanem csak az éppen jelen lévő képviselők kétharmadának szavazatára van szükség. Ha az összes képviselő megjelenik az Országgyűlésben, akkor a kormánypártoknak nincsen kétharmados többségük.