Megint bedőlt a nemzeti hírcsatorna?

MTVA top
Budapest, 2015. március 15. Imre Balázs műsorvezető a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fő célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Bár az MTVA úgy tervezte, hogy az új hírcsatorna nem követi a Duna TV korábbi gyakorlatát, és nem közvetíti hosszú órákon át a parlamenti ülést élő adásban, hétfőn délután mégis órák óta ezt teszi. Megkérdeztük, hogy a vasárnapi elsötétítéshez vezetőhöz hasonló bakisorozat állhat-e a háttérben. Válasz még nincs, de úgy tudjuk, hogy az új újságírók gyakorlatlansága miatt döntöttek így a vezetők.
Vágólapra másolva!

Szándékosan változtatott tervein az MTVA, vagy csak egy újabb bakisorozat hatásait mérséklendő döntöttek úgy a hírcsatornává vált M1-nél, hogy a vasárnapihoz hasonló elsötítétítés helyett bekapcsolják élőben a parlamenti ülést? – ezt a kérdést tettük fel a közmédiának, miután az Origo felfedezte, hogy hétfőn délután órák óta egyenesben adják a parlamenti ülést, holott korábban nem erről volt szó.

Nem tudni, hétfőn is bakisorozat miatt kellett-e módosítani a terveken Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az Origo úgy értesült, hogy a sok kezdő újságíró miatt több anyag nem készült el és ezért döntöttek az adásbiztonság érdekében a parlamenti közvetítés mellett. Legalább 3 órán keresztül híradók és saját élő bejelentkezés nélkül ment az M1 adása. Arról is vannak információink, hogy a vágók csak a múlt második felében ismerkedhettek meg először a teljesen új programokkal és a stúdiószemélyzetnek is alig volt ideje gyakorolni.

Az MTVA hétfőtől nem közvetíti a parlamenti üléseket – írta magabiztosan pénteken a Hírado.hu. Akkor arról volt szó, hogy a március 15-ével hírcsatornává alakult M1, a nemzeti főadó szerepét pedig a parlamenti üléseket korábban egyenesben közvetítő Duna TV veszi át, az ülések közvetítése pedig a korábbi "klasszikus" formában megszűnik.

Az Origo írta meg, hogy vasárnap délután már akkora volt a káosz az M1-en, hogy el kellett sötétíteni a képernyőt. Magukra hagyták a műsorvezetőket, műszaki felkészületlenség volt, rendezői és szerkesztői hibák fordultak elő, ezért indulása után 8 és fél órával elbukott a csatorna. Erről az MTVA vezérigazgatója, Szabó László Zsolt az Origónak azt mondta, „csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit”.

Cikkünket frissítjük, amint választ kapunk az MTVA-tól.