A kormány cáfolja a Magyar Nemzet és a Hír TV bojkottját

aula tévé Budapest, 2006. szeptember 20.
Munkatársak várakoznak a Hír TV székházának aulájában, miután bombariadó miatt félbeszakadt az adás, amelyben Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével beszélgettek. 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Hír Tv aulájában ritkán látott vendég lesz fideszes politikus
Vágólapra másolva!
Nem kívánják bojkottálni a Hír Televízió műsorait és a Magyar Nemzetet a kormánypárti politikusok – értesült az Origo. Korábbi sajtóhírek szerint Rogán Antal arra kérte képviselőtársait, hogy ne nagyon nyilatkozzanak a Simicska-médiabirodalomban. Az Origónak nyilatkozó elemző szerint drasztikus lenne egy ilyen lépés, de nem példa nélküli a Fidesz történetében.
Vágólapra másolva!

A kormány nem kívánja bojkottálni a Magyar Nemzetet és a Hír Televízió műsorait – értesült kormányközeli körökből az Origo. Úgy tudjuk, a kabinet nem kíván válogatni a különféle médiumok között, és továbbra is áll mindenki rendelkezésére.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Origónak nyilatkozva vérlázítónak nevezte, hogy egy zárt frakcióülésről ilyen információ kikerülhet, ugyanakkor magát az értesülést nem kívánta kommentálni. A Fidesz hétfői frakcióülésén bojkottról hivatalos döntés nem született. Kövér László Magyar Hírlapban megjelent interjújáról beszéltek a képviselők – közölte a portálunkkal a párt sajtóosztálya.

A KDNP nem döntött bojkottról

A KDNP-frakció semmilyen döntést nem hozott a Hír TV-vel és a Magyar Nemzettel kapcsolatban – közölte a párt az Origóval. Kétségtelen, hogy ezeknél a médiumoknál átrendeződések vannak folyamatban, érdeklődéssel várjuk a végeredményt – tették hozzá.

Harrach Péter elmondta, személyes nyilatkozási szándékát nem az dönti el, hogy jobb- vagy baloldali-e a médium, hanem az, hogy helyesen értelmezi-e a sajtószabadságot, és elfogadja-e, hogy létezik sajtóetika, azaz nem torzítja el a véleményét.

Kövér kezdte

Miután Kövér László ellenzéki médiának nyilvánította a Magyar Nemzetet, a Hír TV-t és a Lánchíd Rádiót, Rogán Antal a Fidesz–KDNP frakcióülésén a Magyar Nemzet értesülése szerint arra intette képviselőtársait, hogy a továbbiakban ne nyilatkozzanak a fenti médiumoknak.

Kövér László nevezte először ellenzékinek a Magyar Nemzetet és a Hír Televíziót Forrás: Szabó Gábor

Drasztikus lenne

A bojkott lehetősége a Simicska Lajos médiavállalkozó és Orbán Viktor miniszterelnök közötti viszály egyik lehetséges állomása lenne – mondta az Origónak Novák Zoltán. A Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója emlékeztetett arra, hogy a Fidesz múltjában már volt példa arra, hogy ehhez az eszközhöz nyúlt 2006 őszén, a Nap TV esetében, ugyanakkor egy ilyen lépésnek nem csak előnye, hátránya is van.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a Nap TV-nek nagyon komoly károkat okozott a jobboldali politikusok távolléte, a műsor ellaposodott, fokozatosan eljelentéktelenedett. Egy totális bojkott azonban a Simicska–Orbán-konfliktust csak erősítené és felszínen tartaná, ami nem érdekük a kormánypártoknak – véli Novák Zoltán.

A 2006 őszén meghirdetett bojkott után csak három év múlva, 2009-ben, a Nap-kelte helyén indított Ma reggel című műsorban nyilatkozott újra kormánypárti politikus, a KDNP-s Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt törte meg a korábbi bojkottot Fotó: Bielik István - Origo

Otthagyták Simicskát

Simicska Lajos február elején beszélt arról, hogy totális médiaháborút hozhat, ha a kormány valóban bevezeti az ötszázalékos reklámadót az RTL-lel való békülés érdekében. Ez az ötszázalékos adó számítások szerint megötszörözné Simicska birodalmának fizetési kötelezettségeit.

Simicska bejelentése után nem sokkal lelkiismereti okokra hivatkozva lemondott a vállalkozó médiabirodalmának hat vezetője, Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője és a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese. Simicskát meglepte a vezetők távozása, majd indulatos és obszcén kifejezésekkel illette Orbán Viktort és a kormányt.

Simicska Lajos nagyon összerúgta a port a miniszterelnökkel Fotó: Bielik István - Origo

Elvek

Simicska Lajos később az Origónak azt mondta, ez a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Orbán Viktornak szerinte csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti. Ezt viszont ő nem hagyja, háborúzik, bár még nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb a harcban.

Ügynökvád

A miniszterelnök és egykori katonatársa között akkor újult ki ismét a konfliktus, amikor Simicska Lajos bő két héttel ezelőtt azt állította a Mandinernek, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A részleteket bővebben itt találja.

Korábban a Hír24 kérdésére a kormányfő azt mondta, Simicska Lajosból a sértettség beszél, amikor csinn-bumm cirkusszá silányítja a politikát. Erről bővebben itt olvashat.