A Financial Times elleni pert fontolgatja a kormány, mivel a brit gazdasági lap múlt héten arról írt, hogy Brüsszel blokkolhatja a beruházást a fűtőelemek körüli vita miatt. A kabinet szerint az újság valótlant állított.

A kormány jogászai dolgoznak azon, hogyan lehetne jogi elégtételt venni a Financial Timeson, mivel szerintük a brit gazdasági lap valótlanságot állított azzal, hogy Brüsszel blokkolná az atomerőmű bővítését. 

Nincs blokkolás

Az ügy előzménye, hogy az FT múlt hét csütörtökön számolt be arról, hogy az EU megakadályozza a paksi bővítést szolgáló 12 milliárd eurós magyar-orosz ügyletet, mondván az Euratomnak nem tetszik, hogy csak orosz forrásból származna Paks 2 fűtőanyaga. Az írás szerint a nukleáris erőművek üzemanyagellátási szerződéseire az Euratomnak is rá kell bólintania, illetve ez a szervezet támaszt pénzügyi és technikai követelményeket is a fűtőanyagbeszállítók számára.

A fűtőanyag beszállítása körül alakult ki vitaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hírt Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tagadta, szerinte nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks 2 atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Nem befolyásol

„Amit megírtunk, az úgy pontos és hiteles” – mondta a brit gazdasági lap munkatársa azután, hogy a magyar kormány cáfolni igyekezett a csütörtök esti cikkükben megjelent értesülést.

Aszódi Attila az Origónak azt mondta, a beruházás nincsen veszélyben, zajlanak az egyeztetések a fűtőanyag beszállításáról. Az, hogy az atomerőmű üzemanyag-szállítása körül vita alakult ki, nem befolyásolja a többi szerződés érvényességét – tette hozzá.