Életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Ítélőtáblán tartott másodfokú tárgyaláson. 

Tavaly májusban az elsőfokú bíróság öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett, illetve más bűncselekmények miatt. A vádpontok között van az 1956 decemberi salgótarjáni sortűz, aminek 46 halálos áldozata volt.

Májusban lehet jogerős ítélet

Biszku Béla 1949-től vett részt az akkori állampárt irányításában, idővel a legfelsőbb vezetés tagja lett, és volt belügyminiszter, illetve miniszterelnök-helyettes is. A vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét, védője korábban felmentést kért. Várhatóan májusban tartják a védőbeszédeket, illetve hozzák meg a másodfokú döntést.

Biszku Béla a tavalyi tárgyalásonFotó: Tuba Zoltán - Origo

Biszku Béla ellen még 2012 szeptemberében indított büntetőeljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az első fokon meghozott ítélet után készült bővebb összeállításunkat ide kattintva olvashatja el.