Kiderült, mennyibe került a nagyköveti értekezlet

Külgazdasági és Külügyminisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete március közepén
Vágólapra másolva!
Alaposan próbára tette a nagykövetségeket a múlt heti misszióvezetői értekezlet. Nem elég, hogy szinte az összes nagykövetnek egyszerre kellett Budapestre utaznia, mostantól – Orbán Viktor kérésére – évente kétszer rendezik meg a jelentős összeget felemésztő találkozót. 
Vágólapra másolva!

Kétszázötvenen vettek részt múlt hétfőn az éves misszióvezetői értekezleten Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztériumban Orbán Viktor ennyi ember előtt összegezte a magyar külpolitika irányvonalait és vonta le a tanulságot a keleti nyitás tapasztalataiból.

A diplomata nem világpolgár

„A diplomata nem világpolgár – fogalmazott beszédében a miniszterelnök. „Aki nem magyarként tekint a világra, arra a világ sem tekint magyarként”, ugyanakkor provinciálisnak sem szabad lenni, nem délibábos eszméket kell képviselni, hanem a magyar érdeket” – mondta.

Orbán Viktor is beszédet mondott a nagyköveteknek az értekezleten Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo kikérte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a március 9-ei misszióvezetői értekezlet költségét. A tárca tájékoztatásából kiderült, hogy az eseményre 117 külképviselet-vezető ment el, de ezen kívül kilencvenen képviseltették magukat a minisztériumból és negyvenen voltak ott külső intézményekből is.

Utazásra 22 millió forint

A megküldött információkból kiderült, hogy a nagykövetek Budapestre utaztatása került a legtöbbe. A repülőjegyekre összesen 21 millió 980 ezer forintot költöttek, információink szerint ezt a külképviseletek saját költségvetésükből fedezték.

Nem kevés pénzt emésztett fel az étkeztetés sem, a két nap alatt körülbelül 150 fő kapott enni, ez bruttó 3 millió 677 ezer forint volt. Az nem derült ki, hogy ebben az ebéd és a vacsora is benne volt-e, de könnyen kiszámolható, hogy egy fő étkezését egy napra kicsit több mint 12 ezer forintból megoldotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett találkozó 26 millióba került Forrás: Origo

Félmillió névkártyákra

A résztvevők névkártyákat is kaptak, ebből viszont jelentős mennyiséget kellett gyártani, mert a sajtó munkatársai is kaptak. Mivel a tervezésnél 400 fővel számoltak, az összeg 496 570 forintra rúgott. Érdekesség, hogy a „PRESS” feliratú kártyákat az esemény végén visszakérték az újságíróktól, ezért még az sem kizárt, hogy ezeket később újrahasznosítják.

Évente kétszer 26 millió

A repülőjegyekkel, az étkezéssel és a névkártyákkal együtt a nagyköveti értekezlet összesen 26 millió 154 809 forintba került.

Misszióvezetői találkozókat eddig is tartottak minden évben, 2015-től kezdve azonban évente kettőre kerül majd sor. Orbán Viktor beszédében ezt a világ változásaival indokolta, hiszen – mint fogalmazott – gyakrabban lesz arra szükség, hogy egyeztessenek.

A múlt heti találkozón információink szerint a két nap alatt főleg különböző paneleken egyeztettek az egyes térségek nagykövetei. A latin-amerikai panelen például a déli nyitás részleteit, az ázsiai panelen pedig gazdasági kérdéseket is megvitattak.