Vágólapra másolva!
A kéményseprő-ipari szolgáltatásokról szóló törvénymódosítás általános vitájával folytatta munkáját szerdán az Országgyűlés. A Fidesz szerint a cél az ellátatlanság kiküszöbölése, míg az MSZP a szektor "lenyúlását" látja a javaslatban.
Vágólapra másolva!

Pogácsás Tibor, a belügyi tárca államtitkára szerint a jövőben a kéményseprő-ipari feladatokat a lakossági szektorban a hivatásos katasztrófa-védelmi szerv látja el térítésmentesen, úgy, hogy a jelenleginél ritkábban terheli az ingatlantulajdonosokat a kéményellenőrzésekkel. Kétévente lesznek ellenőrzések.

Megszűnnek a különbségek

A törvényjavaslat alapján az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai közül a kéményseprői szolgáltatás kikerül, azt a következő évtől az állam közfeladatként látja el. A szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és a díjtételekben évek óta mutatkozó, helyenként igen jelentős különbségek megszűnnek majd. Kiküszöbölik a több megyében jellemző ellátási zavarokat is - közölte Pogácsás Tibor. A közületi szektorban a piaci szolgáltatók végezhetik vállalkozói tevékenység keretében a kéményseprő-ipari feladatokat a jövőben is, a piaci vállalkozások így működőképesek maradhatnak, eredeti tevékenységüket fenntarthatják.

Jó lesz a mestereknek

Az államtitkár szerint az új szolgáltatási rendszer kedvez a kéményseprő szakmunkásoknak, mestereknek is, a szaktudásukra, tapasztalataikra szükség lesz, sőt azáltal, hogy a szolgáltatás szétválik, irántuk a kereslet is nőni fog, és ez a bérezési mutatókra is hatással lehet. Az állami feladatvállalással a kiszolgáló személyzet munkájára is igényt tartanak.

Az új seprű majd jobban seper? Forrás: FŐKÉTÜSZ

Sok volt a gond

Simon Miklós, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: számtalan probléma merült fel a kéményseprési szolgáltatások területén, példaként az ellátatlanságokat említette. Vannak olyan területei az országnak, amelyet piaci kéményseprői szolgáltatások nem fednek le, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.

Lenyúlják a szektort

Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a Fidesz hozott olyan törvényeket, ami miatt a kéménysepréssel foglalkozó cégek nehéz helyzetbe kerültek. A rendszeres ellenőrzés az élet- és vagyonbiztonság miatt megkérdőjelezhetetlen - mondta, hozzátéve: helyes és támogatandó, ha ezt ingyenesen biztosítják a lakosság részére. Minden jel arra mutat azonban, hogy a valódi ok nem ez, hanem a kéményseprői szektor lenyúlása - hangoztatta, jelezve, erre következtetett a javaslat benyújtásának körülményeiből is.

Tönkremennek

Az érdekvédelmi szervezetek nyilatkozataira utalva megjegyezte: 2016-ben feltehetőleg az összes kéményseprői cég tönkre fog menni, kilátástalanná válik az ott dolgozók jövője. A tevékenység újraszabályozására szükség van, de a törvényjavaslatot jelenlegi formájában a szocialisták nem támogatják - közölte Heringes Anita, hozzátéve: az előterjesztés az élet- és vagyonbiztonságot, a kéményseprők tisztességes megélhetését szerintük nem segíti.