A Fidesz nem érti Péterfalvi Attila problémáit

Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció nem ért egyet Péterfalvi Attila véleményével. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint alapvetően sérti az adatvédelmi követelményeket a provokátornak tartottakról készült fényképek továbbítása, adatbázisba rendezése és nyilvánosságra hozatala.
Vágólapra másolva!

Mi titkolnivalója van azoknak, akik provokátorként bénítják meg egy város életét vagy jelennek meg békés rendezvényeken? - Teszi fel a kérdést a Fidesz-frakció közleménye. Ne bújjanak névtelenség mögé; arcukkal és nevükkel is vállalják a felelősséget azért, hogy a békésen ünneplő emberek nyugalmát próbálták megzavarni és a Lánchíd lezárásával több tízezer embernek okoztak bosszúságot és kárt - érvelnek a Fidelitas által kezdeményezett Provokátorfigyelő mellett.

Böröcz László, a Fidelitas frissen megválasztott elnöke szerdán jelentette be, hogy provokátorfigyelő csapatot toboroznak, mert "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni" mások rendezvényét.

Adatvédelmet sért

Alapvetően sérti az adatvédelmi követelményeket a provokátornak tartottakról készült fényképek továbbítása, adatbázisba rendezése és nyilvánosságra hozatala – közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Péterfalvi Attila azt írta: a magánszemélyek esetében a hatályos jogszabályok nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy a rendezvényeken készült felvételeket továbbítsák abból a célból, hogy a képekből valamely szervezet adatbázist hozzon létre, például a "provokátornak" tartott személyek listáját.
A NAIH elnöke hozzátette: az adatvédelmi törvény a fényképfelvételek felhasználását feltételekhez - így például a fotót felhasználó szervezetnek az adatvédelmi törvénnyel összeegyeztethető legitim adatkezelési célhoz és ehhez kapcsolódóan megfelelő jogalaphoz - köti.

Önbíráskodás

Péterfalvi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy egyfajta "önbíráskodásnak" tekinthető az, ha a "provokátornak" tartottak "pellengére állítása" céljából, az általuk esetleg elkövetett, más személyek véleményét sértő vagy egy rendezvény hangulatát negatívan befolyásoló cselekményükre adott válaszlépésként a nevüket, a róluk készült képfelvételt, politikai véleményüket és pártállásukat valamely szervezet bárki számára megismerhetővé teszi.

Feljelentést tesznek

Feljelentést tesz a főváros a Lánchídon tartott szerda esti, be nem jelentett demonstráció miatt. Budapest vezetése felháborítónak tartja, hogy "néhány magamutogató baloldali provokátor politikai haszonlesésből" több tízezer fővárosi polgárnak okozott kárt és bosszúságot. Ezt a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága arra reagálva közölte, hogy szerda este civilek néhány autóval elzárták a Lánchídra vezető utat mindkét irányból.