Áprilisban tárgyalhat a kormány a kötelező drogtesztről

2015.03.20. 12:00

A tervek szerint a jövő hónapban tárgyalhat a kormány Kocsis Máté kötelező drogtesztről szóló tervezetéről – tudta meg az Origo. A józsefvárosi polgármester még decemberben javasolta, hogy az újságírók, a politikusok és a 12–18 év közötti fiatalok évente egyszer kötelező drogteszten essenek át.

A kormány a tervek szerint áprilisban tárgyalja a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtásának cselekvési tervét, és ehhez kapcsolódóan vitathatja meg a drogtesztre vonatkozó felvetést – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origóval.

Kocsis ötlete volt

Évenkénti drogtesztre kötelezné a 12 és 18 év közöttieket, a politikusokat és az újságírókat Kocsis Máté. A VIII. kerületi polgármester erről még 2014. december 6-án írt a Facebook-oldalán. Akkor azt írta a politikus, hogy érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.

Kocsis Máté állt elő a kötelező drogteszt ötletévelFotó: Origo

A tervet később a Fidesz-frakció és a miniszterelnök is támogatta. A javaslat több ellenszavazatot is kapott a kormánypárti frakcióban, végül azzal az indokkal támogatták, hogy a képviselők szerint a szűrés a leghatékonyabb módja a drogok és a drogkereskedelem elleni küzdelemnek.

Az ellenzéki oldalon teljes volt az összhang abban, hogy a józsefvárosi polgármester ötlete abszurd. Kocsis Máté ráadásul arról nem beszélt, hogy milyen jogszabályi következménye lenne annak, ha valakinek pozitív lenne a tesztje – emlékeztettek az Origónak nyilatkozó ellenzéki politikusok.

100 milliárd forint

Megkérdeztük a józsefvárosi polgármester javaslatáról Zacher Gábort: a toxikológus szerint technikai értelemben ugyan megoldható lenne egy vizeletmintán alapuló tömeges drogteszt, viszont nagyon sokba kerülne: a Kocsis Máté által említett célcsoportba 750 ezren tartoznak, ellenőrzésük legalább 100 milliárd forintot vinne el évente.

Zacher Gábor szerint nagyon sokba kerülne a kötelező drogteszt bevezetéseFotó: Polyák Attila

Zacher Gábor szerint kérdéses, honnan lesz erre forrás, és ha lesz is, miért nem fordítják valamilyen hasznosabb célra. „A drogprevenció, a felvilágosító munka nagyobb visszatartó erőt jelenthet, mint az esetleges teszt miatti félelem, de ebből a keretből költhetnének méhnyak- vagy vastagbélrákszűrésre is, amivel ezrek életét lehet megmenteni” – mondta a Honvédkórház toxikológusa.

Rubovszkynak nem tetszett

Számomra elfogadhatatlan Kocsis Máté józsefvárosi polgármester teljesen átgondolatlan javaslata, miszerint akár 12 éves kislányokat is idegenek jelenlétében drogtesztnek lehetne alávetni – vélekedett az Origónak Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője a drogtesztről.

Kövér László szerint nem volt végiggondolva az ötletFotó: Szabó Gábor

A Századvég Intézet még december 17-én közölt egy felmérést, miszerint a magyar lakosság döntő része egyetért az önkéntes iskolai kábítószertesztek ötletével. A megkérdezettek többsége a bizonyos szakmákban végrehajtott drogteszteket is támogatja, és túl megengedőnek tartja a kábítószer-fogyasztás jelenlegi szabályozását.

A drogteszt ötletét decembert követően feledés homálya borította. Legutóbb Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt róla a Heti Válasznak. Szerinte nem volt jól végiggondolva, és egy ilyen kapkodásban fogant ötlet több kárt okoz, mint amennyi haszonnal az esetleges bevezetés járna.