Nem ők lesznek a 21. század Fidesze

Böröcz László; Ágh Péter; Rogán Antal, Fidelitas
Vágólapra másolva!
Bár még csak a múlt hét végén választották meg Böröcz Lászlót a Fidelitas új elnökének, első országos kezdeményezésével máris vihart kavart. A március 15-i események után a politikus közölte, akciót indítanak a baloldali provokátorok kiszűrésére. A Facebook azóta eltávolította a provokátorfigyelő oldalt.
Vágólapra másolva!

Finoman szólva sem aratott nagy sikert a Fidelitas frissen megválasztott elnökének úgynevezett provokátorfigyelési kezdeményezése. Böröcz László jelentette be: csapatot alakítanak, amelyiknek az lesz a feladata, hogy közzétegye a Fidelitas címére elküldött, a jobboldali rendezvényeket megzavaró baloldali provokátorok nevét és fényképét.

Bíznak a visszaállításban

A Fidesz ifjúsági szervezete szerint ugyanis a március 15-i állami megemlékezésen provokátorok jelentek meg, „civilnek állították magukat, de valójában szélsőséges, baloldali pártaktivisták voltak”. A provokátorfigyelő Facebook-oldala időközben leállt, ezzel összefüggésben a Fidelitas vezetője azt mondta, bízik abban, hogy a Facebook visszaállítja majd az oldalt, mert nem éltek vissza személyes adatokkal.

A március 15-i események adták a Fidelitasnak az apropót Forrás: MTI/Lakatos Péter

Törvénysértő

Az Ars Boni jogi folyóirat szerint a kezdeményezés nemcsak az alaptörvénnyel, hanem a polgári törvénykönyvvel (Ptk.) is ellentétes, de sérti az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit is. Azt is megjegyzik, hogy amennyiben valóban beindulna a Facebook-csoport működése, az akár a személyes adattal való visszaélés bűncselekményét is kimerítheti.

Böröcz László, a Fidelitas új elnökének az ötlete nem aratott osztatlan sikert Forrás: MTI/Marjai János

„Tessék választani”

Rajcsányi Gellért azt írta, hogy a Fidelitas előtt két út áll, vagy a "szomorú életű, befelé zárkózó, feljelentő és/vagy házmester hajlamú, proletarizálódó harci nyuggerekhez” kíván szólni, vagy pedig a "nyitott gondolkodású, világot látó, felfelé törekvő, polgári létet építő, fiatal magyar középosztályhoz. Tessék választani!" – idézte a szerző a Fidesz 1990-es kampányszlogenjét.

A Fidelitas kezdeményezését a Jobbik ifjúsági csoportján kívül az összes ellenzéki párt ifjúsági szervezete elítélte.

Orbán Viktor nem tűnik föl túl gyakran a Fidelitas rendezvényein Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fogyatkozás

Ám a többi párt ifjúsági szervezete sem büszkélkedhet komoly eredményekkel. Míg az 1990-es évek végén és főleg a 2000-es évek derekán a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteiből többen országgyűlési képviselők lettek, addig most erről egyáltalán nem lehet beszélni. A Fidelitas színeiben például 2010-ben még hét képviselő jutott országgyűlési mandátumhoz, 2014-ben már csak egy.

Az MDF körül történtek máig sem tisztázódtak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ifjúsági szervezetek fokozatosan a háttérbe szorulnak. 2010 előtt az MDF esetében még az is fölmerült, hogy a fiatalok közül kerüljön ki a párt új vezetője. Almássy Kornélt azonban máig nem tisztázott körülmények között távol tartották az elnöki tisztségtől. A fiatalok befolyása 2004 és 2008 között az SZDSZ-en belül is erős volt, de a párt vezető testületeibe nem tudtak bekerülni.

Tóbiás a kivétel?

Bár az MSZP jelenlegi elnöke a párt korábbi ifjúsági szervezetének volt a vezetője 2002-ig, mostani karrierjét részben annak köszönheti, hogy 2014 nyarán senki sem szerette volna átvenni a szocialista párt vezetését. Az MSZP jelenlegi frakciójában viszonylag sok a fiatal, de egyelőre nem ők a párt vezető alakjai.

Tóbiás József karrierje pártja ifjúsági szervezetében kezdődött Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2010–14-es időszak sem a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteiről szólt, mivel a jelentősebb akciók mind egyéb civil szervezetekhez kötődtek. A felsőoktatási keretszámok tervezett megnyirbálása miatt is a Hallgatói Hálózat mozdult meg, míg az MSZP vagy az LMP ifjúsági szervezete nem volt főszervező ezeken a megmozdulásokon.

Előzetesben a volt elnök

A kormánypártok ifjúsági szervezetei sem erőltették meg magukat a mögöttünk hagyott években. A legjelentősebb erővel a Tranzit Fesztivál bírt, amely rendszeresen szervezett több száz fős konferenciákat és többnapos rendezvényeket Kőszegen. A Fidesz ifjúsági tagozata szép lassan elhalt, ráadásul korábbi elnökét, Veress Áront előzetes letartóztatásba helyezték.