Orbán adott pozíciót Szili Katalinnak

Szili Katalin, MSZP , WikiLeaks
Vágólapra másolva!
Szili Katalin Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán dolgozik, autonómiakoncepciók kidolgozásával foglalkozik.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor arra kérte fel Szili Katalint, hogy az autonómiakoncepciók kidolgozásában segítsen a külhoni nemzetrészeknek – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Miniszterelnöki megbízottként dolgozik

Az Országgyűlés egykori szocialista elnöke a Kárpát-medence magyar lakta vidékeit járja, és segít az adott közösségeknek "testre szabott" koncepciót kidolgozni, hiszen a különböző területeken más-más önrendelkezési formákra van szükség.

Szili Katalin Forrás: Origo

Szili Katalin az Origónak azt mondta: az európai normáknak megfelelő, konszenzusos megoldásokra törekszik majd munkája során egy olyan területen, ami számára már több mint egy évtizede kiemelt jelentőségű. "A nemzetemet fogom szolgálni" – reagált Szili Katalin arra a felvetésre, hogy baloldali politikusként a jobboldali kormány munkáját segíti. A volt parlamenti házelnök nem tudja, hogy egykori baloldali politikustársai hogy fogadják majd, de szerinte vannak olyan nemzeti minimumok, amikben politikai hovatartozás nélkül meg lehet egyezni, a határon túli magyarok autonómiatörekvése pedig ilyen lehet.

Fizetést kap

Szili Katalin megbízatása visszavonásig érvényes, munkájáért a miniszterelnöki megbízottaknak járó javadalmazást kap. Kérdésünkre ezt nem kívánta forintosítani. A miniszterelnöki megbízottak díjazása nem egységes, de többségük államtitkári fizetést, bruttó 997 200 forintot kap. A megbízottnak szolgálati autó és sofőr is jár.

Orbán megtiszteltetésnek tartja

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője emlékeztetett: Szili Katalin hívta életre a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amikor Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején ellehetetlenítette a Magyar Állandó Értekezlet működését. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hozzátette: "Orbán Viktor megtiszteltetésnek tartja, hogy együtt dolgozhat vele."