Taxisok bénítják a forgalmat

Taxisok demonstrálnak az Uber ellen Budapesten
Taxisok demonstrálnak az Uber ellen Budapesten
Vágólapra másolva!
Körülbelül 60 taxis demonstrált a Lánchíd utcában, a Várkert Bazár előtt. Az Uber ellen tiltakoztak. Ha nem változik a helyzet, jövő pénteken folytatják.
Vágólapra másolva!

A Hősök teréről indultak 20 óra környékén és araszoltak az Andrássy úton át a Deák tér, majd a Lánchíd irányába a taxik. Átmentek Budára, ahol a Várkert Bazár előtt álltak le. A fővárosi taxisrendeletek, és a hétvégére meghirdetett Uber-akció ellen tiltakoztak. A békés felvonulást több rendőrautó és motoros rendőr is kísérte.

A rendőrök több sofőrt is igazoltattak a Várkert bazárnál, ahol a taxik a kerékpársávon álltak meg. Az autók 23 óra előtt az Erzsébet híd - Rákóczi út - Thököly út - Dózsa György út érintésével visszaindultak a Hősök terére.

A taxisok a Kettős Mérce információi szerint ultimátumot adtak az Ubernek és a fővárosnak: ha jövő péntek délutánig nem lép érdemben a főváros vagy az Uber, akkor ismét forgalomlassító demonstrációt kezdenek és a mostaninál sokkal többen lesznek.

Sok a kötöttségük és a költségük

Az elmúlt években a főváros egységesítette taxik külső megjelenését és a tarifákat is. A kisvállalkozóként dolgozó sofőrök úgy érzik, túl sok terhet ró rájuk a taxirendelet. Eközben nem tűntek el az utakról a hiénák és törvényi szabályozás hiányában a Uber, mint hivatalosan nem taxiszolgáltatásként, ám a gyakorlatban mégis a taxizás alternatívájaként megjelent vállalkozás komoly forgalomkiesést okoz nekik. Az Uber szolgáltatásához csatlakozott sofőrök nem hivatásos személyfuvarozók, hanem olyan emberek, akik a hivatalos taxis viteldíjnál jóval olcsóbban dolgoznak. A sofőr és az utas egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével találja meg egymást.

Taxisok demonstrálnak az Uber ellen Budapesten Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Akcióznak

A taxisok orra alá több európai nagyvárosban is borsot törő Uber annyira elégedett a budapesti felhasználókkal, hogy péntektől vasárnapig ingyen utazást ad felhasználóinak.

Két nap alatt a második demonstráció

A héten ez második demonstráció a Lánchídnál. Szerda este az Alkotmánybíróság függetlenségét követelő civilek nem bejelentett autós akciója miatt zárta le a rendőrség az esti csúcsforgalomban egy órára a hidat. Tarlós István főpolgármester emiatt feljelentést tesz.