Feleslegesen titkolták, mennyiért utazott Orbán Viktor Zürichbe

párizs menet charlie hebdo elnökök orbán viktor jobb szélen
French President Francois Hollande (3rd L) is surrounded by head of states (From L to R : Benyamin Netanyahu of Istarel, Nicolas Sarlozy of France, Ibrahim Boubakar Keita of Mali, apoliceman, Francois Hollande, Angela Merkel of Germany, Palestinian Mahmud Abbas) as they attend the solidarity march (Marche Republicaine) in the streets of Paris January 11, 2015. French citizens will be joined by dozens of foreign leaders, among them Arab and Muslim representatives, in a march on Sunday in an unprecedented tribute to this week's victims following the shootings by gunmen at the offices of the satirical weekly newspaper Charlie Hebdo, the killing of a police woman in Montrouge, and the hostage taking at a kosher supermarket at the Porte de Vincennes. AFP PHOTO POOL PHILIPPE WOJAZER
Vágólapra másolva!
Már az út előtt tudni lehetett, mennyiért repül Orbán Viktor a párizsi terrortámadások áldozatainak tartott megemlékezésre, onnan pedig Zürichbe, a Miniszterelnökség azonban egészen eddig azért nem adta ki az adatokat, mert „még nem számolták ki a pontos költségeket”. Az Együtt politikusainak közérdekű adatigénylése most járt sikerrel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiadta az Air Investtel kötött szerződést.
Vágólapra másolva!

Több mint két hónappal Orbán Viktor párizsi és zürichi útja után a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyilvánosságra hozta a magánrepülőt üzemeltető céggel kötött szerződést. Ebből megtudhattuk azt is, mennyibe került a miniszterelnök útja.

Orbán Viktor a párizsi megemlékezésen (a kép jobb oldalán) Forrás: AFP/Philippe Wojazer

Két hónapja tudni akarják

Szigetvári Viktor és Szabó Szabolcs, az Együtt politikusai már januárban megkérdezték a Miniszterelnökségtől, milyen költségekkel járt, hogy Orbán Viktor az OTP-csoport magángépével repült a párizsi merényletek áldozatainak tartott megemlékezésre, hazafelé pedig megállt Zürichben is, hogy részt vegyen a FIFA gáláján.

Nem számolták még ki

A Miniszterelnökségtől akkor Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár annyit válaszolt, hogy adatot szolgáltatni nem áll módjában, mivel az úttal kapcsolatos költségelszámolások jelenleg még folyamatban vannak.

Az Együtt ezért többször is közérdekű adatigénylést nyújtott be, amelyre az Átlátszó oldalán végül csütörtökön válaszolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Levelükben a teljes szerződést mellékelték, amelyet a tárca a magángépet biztosító Air-Invest Vagyonkezelő Kft.-vel kötött.

Összesen 7 millió 900 ezer forint

A szerződés szerint a miniszterelnök és kísérete egy HA-LKN lajstromjelű Falcon 900EX EASy típusú repülőgéppel indultak el az útra, még azt is kikötötték, hogy fejenként csak 15 kilogrammnyi poggyászt vihetnek magukkal.

A minisztérium a szolgáltatásért összesen 7 millió 900 ezer forintot fizetett a kormányfői protokollkeretből. Ez magába foglalta a kerozin és a repülőgép parkolásának költségét, a pilóták bérét, az üzemeltetési és a navigációs költségeket.

Szigetvári Viktor nem érti, eddig miért nem adták ki az adatokat Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kanapé és VIP-váró

A 2005-ben készült magángép egyébként 3 fős személyzettel repül, rajta 14 ülőhely áll az utasok rendelkezésére. A 14 ülés között van egy háromfős kanapé is. Az utasok kényelmét 2 DVD-lejátszó, CD-lejátszó, fax, műholdas telefon és internetkapcsolat segíti, a repülőtéren pedig lehetőség van a VIP-váró igénybevételére is.

Szigetvári: felesleges időhúzás

Szigetvári Viktor az Origónak elmondta, Szabó Szabolccsal együtt továbbra sem értik, miért kellett ennyi ideig várni az adatok kiadásával, hiszen ez fix összegű szerződés volt, amit a dokumentum szerint január tizedikén aláírtak. Ezért is furcsa, hogy a Miniszterelnökség egészen eddig arra hivatkozott, hogy még nem állnak rendelkezésükre a költségek pontos adatai.

„Ez így felesleges időhúzás volt, ki lehetett volna adni korábban is” – mondta az ellenzéki politikus, aki drágának tartja a közel nyolcmilliós „luxusutat”.

Zürichet semmi nem indokolja

Szigetvári Viktor arra sem kapott magyarázatot, miért kellett a zürichi kitérőt beiktatni az útba.

„Orbán Viktor futballmániájával talán indokolható, miért vett részt a Puskás-díj átadásán, de közfeladatnak nem lehet tekinteni. Ott volt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Puskás Ferenc leszármazottai is elmentek, de a kormányfő jelenléte teljesen felesleges volt” – mondta Szigetvári Viktor. A politikus szerint a svájci kitérő nélkül a költségek egyharmadát megspórolhatta volna a kormány.

Kisbuszát is vitte

A párizsi úttal kapcsolatban korábban vihart kavart az is, hogy a miniszterelnök saját kisbuszával jelent meg a megemlékezésen. Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Origónak akkor azt nyilatkozta, hogy a francia külügy kérésére döntöttek így. A tárca ugyanis meghívásában egyértelművé tette, hogy a megemlékezésre „nem fog protokolljárműveket biztosítani”.